Aproximativ 46,5 milioane de britanici sunt aşteptaţi astăzi la urne pentru un referendum istoric, ce va stabili dacă Regatul Unit va pune sau nu capăt la 46 de ani de apartenenţă la Uniunea Europeană, iar sondajele de opinie anunţă o cursă extrem de strânsă.
Cele aproximativ 41.000 de secţii de vot, din 382 de circumscripţii, se deschid la ora locală 7.00 (9.00 ora României) şi se închid la ora locală 22.00 (00.00 ora României). Primele rezultate locale sunt aşteptate două ore mai târziu. Între timp, rezultatele oficiale vor fi anunţate abia vineri, „la timp pentru micul dejun”, au dat asigurări autorităţile miercuri.
Rata de participare la acest referendum fără precedent în UE va fi una record, dau asigurări analiştii, care spun că de mult electoratul nu a mai fost atât de interesat de o consultare electorală.
Alegătorii vor primi un buletin de vot, pe care sunt invitaţi să marcheze cu o cruce răspunsul, într-una dintre cele două căsuţe, la unica întrebare: "Ar trebui ca Regatul Unit să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană?".
Taberele pro şi anti-Brexit şi-au aruncat miercuri ultimele forţe în bătălie - discursuri, interviuri, dezbateri şi distribuire de manifeste - în încercarea de a-i convinge pe indecişi, în ajunul referendumului pe tema locului Marii Britanii în Uniunea Europeană.
Premierul britanic David Cameron a subliniat că Londra va fi "mai puternică, mai sigură” şi "îi va fi mai bine” dacă va rămâne în Uniunea Europeană, relatează BBC News.
Cameron a profitat de ocazie şi pentru a respinge cele mai recente argumente ale rivalilor care militează pentru Brexit şi potrivit cărora Londra va fi "legată de un cadavru” şi va fi atrasă în "Statele Unite ale Europei”, dacă rămâne în blocul comunitar.
Şeful Guvernului a dat asigurări că economia europeană este în curs de refacere şi a amintit că Marea Britanie are un "statut special” în UE.
"Voi accepta instrucţiunile poporului britanic şi voi începe vineri dimineaţă munca pentru a le îndeplini”, a adăugat el.
Pe de altă parte, unul dintre liderii campaniei pro-Brexit, Nigel Farage, a avertizat că, dacă Marea Britanie va rămâne în UE după referendumul de joi, Danemarca sau Olanda vor ieşi primele.
La rândul său, fostul primar al Londrei Boris Johnson a afirmat miercuri că tabăra sa trebuie să lupte pentru fiecare vot. „Sper că toţi cei care vor să preia din nou controlul asupra democraţiei noastre va ieşi la vot mâine (joi – n.r.). Le spun oamenilor care se hotărăsc acum, cel mai sigur lucru este că voteze ieşirea (din UE – n.r.)”, a afirmat el.
Lideri din întreaga lume, de la preşedintele american Barack Obama, până la cancelarul german Angela Merkel, liderul francez Francois Hollande şi chiar premierul ungar Viktor Orban au pledat pentru rămânerea Londrei în UE.
La polul opus, candidatul la învestitura republican din SUA, Donald Trump, este unul dintre puţinii care au îndemnat britanicii să renunţe la blocul comunitar.
Dincolo de vocile politicienilor britanici, renumitul fotbalist David Beckham, dar şi actorul Daniel Craig au ales să sprijine campania pentru rămânerea în UE, relatează Reuters.
”Pentru binele copiilor şi a nepoţilor noştri, ar trebui să înfruntăm problemele lumii împreună şi nu pe cont propriu”, a explicat fotbalistul britanic.
Între timp, campania pentru ”ieşire” şi-a concentrat retorica pe aşa-zisa imigraţie necontrolată, iar politicienii eurosceptici au susţinut că premierul a fost avertizat în urmă cu patru ani că scopul său de a reduce imigraţia este imposibil de realizat din cauza regulamentelor europene stricte.
UKIP a mers atât de departe încât a publicat un poster cu un ambuteiaj alături de mesajul: ”Invadarea şcolilor”. Politicienii eurosceptici susţin că aproape un sfert din şcolile primare sunt pline sau supragalomerate din cauza imigranţilor.
Tabăra pentru ”ieşire” se prezintă drept o alternativă politică anti-sistem, iar mesajul este unul clar şi concis: apartenenţa la UE a lăsat controlul politic pe mâna Bruxelles-ului şi a permis imigraţia în masă. Tocmai un asemenea mesaj simplu atrage susţinerea unui număr mare de britanici.
Deja zguduită de criza migranţilor şi viitorul incert al zonei euro, UE riscă să piardă a doua cea mai mare economie, una dintre cele mai mari puteri militare europene, precum şi cel mai bogat centru financiar. Însă, alegerea stă în mâna britanicilor.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...