Peste 100 de fete au fost intoxicate cu gaze, miercuri, în şcoli din Iran, după o serie de cazuri asemănătoare începând din noiembrie, care provoacă o emoţie tot mai puternică în ţară, potrivit presei locale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eleve din şapte şcoli de fete din oraşul Ardabil (nord) au fost afectate mircuri dimineaţa de emanaţii de gaze, iar 108 persoane au fost transportate la spital, a declarat şeful serviciului spitalicesc din oraş agenţiei iraniene de presă Tasnim.

Starea generală a elevelor evoluează favorabil, a precizat el.

Presa scrie despre noi cazuri de intoxicare în cel puţin trei instituţii la Teheran.

SPRAY

Într-un liceu din Teheran, în vestul capitalei, elevi au fost ”intoxicaţi cu un fel de spray”, declară părinţi ai elevilor citaţi de agenţia iraniană de presă Fars.

Potrivit agenţiei, servicii de urgenţă au fost trimise la faţa locului.

Potrivit unor estimări prezentate miercuri de către o purtătoare de cuvânt a Comisiei Sănătăţii din cadrul Parlament, Zahra Sheikhi, aproape 800 de elevi au fost afectaţi de la primele cazuri de otrăvire pe cale respiratorie, la sfârşitul lui noiembrie, în oraşul sfânt Qom, şi alţi 400 la Borujerd (vest).

Rezultate ale examenelor toxicologice, prezentate de către Ministerul Sănătăţii, citate de către deputată, arată că substanţa toxică folosită la Qom era compusă din gaze de nitrogen (N2), pe bază de azot, folosite în industrie sau ca îngrăşăminte agricole.

VAL DE FURIE

Acest scandal a provocat un val de furie în ţară, unde voci denunţă tăcerea autorităţilor în pofida numărului tot mai mare de şcoli vizate.

Unele eleve au fost spitalizate pentru scurt timp, însă niciuna nu a fost afectată grav.

Ministerul Sănătăţii estima duminică că ”nişte indivizi” ar voi, prin aceste acţiuni, ”să închidă toate şcolile, mai ales şcolile de fete”.

Educaţia tuturor - susţinută de un consens larg - este obligatorie în Iran, unde fetele stundete sunt majoritare în universităţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.