Peste 1.500 de pompieri erau mobilizaţi în continuare, joi, împotriva unui incendiu de pădure care devastează de mai multe zile Parcul natural Serra da Estrela, o regiune muntoasă în centrul Portugaliei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oraşul Manteigas a fost trezit joi de zgomotul unor elicoptere bombardiere cu apă care se reaprovizionau dintr-un mic rezervor, pe râul Zêzere, şi dispăreau apoi în fumul de pe dealurile vecine, a constatat o echipă AFP.

La incendiul care a izbucnit sâmnbătă, în comuna Covilha, joi erau mobilizate mijloace aeriene pentru a ”continua lucrări de consolidare” şi a stinge ”fronturi încă active”, a anunţat la postul public de televiziune RTP comandantul Protecţiei Civile, Miguel Cruz.

Un camping şi o plajă fluvială din regiune au fost evacuate prevenitv miercuri.

Acest incendiu de pădure - pe un perimetru estimat de 25 de kilometri - a ars deja aproximativ 10.000 de hectare, potrivit Sistemuilui european privind incendiile de pădure (EFFIS).

”Vorbim despre un perimetru important”, însă ”vom face totul pentru a controla acest incendiu cât m,ai rapid posibil”, a subliniat comandantul Cruz.

Parcul natural Serra da Estrela se întinde pe mai bine de 100.000 de hectare, pe cel mai înalt munte de pe teritoriul continental al Portugaliei, cu o altitudine de 2.000 de metri.

Acest loc a fost clasat geo-parc mondial de către UNESCO în 2020, din cauza patrimoniului său geologic excepţional.

Primăriile mai multor comune afectate de aceste incendii - soldate cu mai mulţi răniţi uşor în rândul pompierilor - au criticat proasta gestionare a mijloacelor pe teren.

”Sunt aşa-zise multe mijlooace”, însă ”nu le vedem”, deplânge la RTP primarul din Guarda (nord) Sergio Costa.

Primarul din Manteigas, Flavio Massano, a criticat la începutuil săptămânii proasta gestionare a mijloacelor aeriene, apreciind că salvatorii au încercat să protejeze mai ales zone pe unde trece Turul ciclistic al Portugaliei în detrimentul pădurii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.