Operatorul reţelei electrice din Ucraina a declarat marţi că vremea severă de iarnă a lăsat peste 1.000 de oraşe şi sate fără electricitate în nouă regiuni şi i-a îndemnat pe locuitori să economisească energie, în condiţiile în care sistemul energetic este slăbit de loviturile ruseşti, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consumul de electricitate a atins cele mai ridicate niveluri din această săptămână, în condiţiile în care temperaturile au scăzut la -15 °C în multe părţi ale ţării, a declarat operatorul de reţea Ukrenergo.

"Nivelul de consum continuă să crească din cauza scăderii considerabile a temperaturii în întreaga ţară", a declarat Ukrenergo pe Telegram. Consumul de electricitate în cursul dimineţii era deja cu 5,8% mai mare decât în ziua precedentă.

"Începând din această dimineaţă, din cauza vremii nefavorabile - vânt puternic, gheaţă -  curentul electric a fost întrerupt în 1.025 de localităţi", a anunţat operatorul ucrainean.

Vremea a provocat daune semnificative reţelelor de distribuţie, în condiţii de vânt puternic, ger şi un strat gros de gheaţă care s-a depus pe echipamente, ceea ce a întârziat lucrările de reparaţii, a precizat Ukrenergo.

Vitali Kim, guvernatorul regiunii sudice Mîkolaiv, unde 215 oraşe şi sate au fost deconectate de la reţeaua electrică, a declarat că gheaţa de pe cablurile de electricitate avea o grosime de peste 5 cm.

Ukrenergo a declarat că sistemul de electricitate funcţionează deja la capacitate maximă şi a îndemnat locuitorii să economisească electricitatea cât mai mult posibil şi să evite utilizarea simultană a mai multor aparate electrice, pentru a ajuta sistemul să facă faţă.

"În prezent, energia electrică este suficientă pentru a alimenta toţi consumatorii comerciali şi casnici. Dar o creştere mare a consumului creează o sarcină suplimentară asupra centralelor electrice, care funcţionează deja la maximum, iar acestea trebuie să crească producţia foarte rapid şi considerabil, ceea ce poate duce la întreruperi tehnologice", a explicat Ukrenergo.

Ucraina a fost nevoită să importe electricitate din ţările vecine, din România şi Slovacia, pentru a putea satisface cererea, a precizat acesta.

Ukrenergo a precizat că termocentralele ucrainene încă nu şi-au revenit complet după atacurile masive ale Rusiei de iarna trecută, iar centralele solare nu au putut funcţiona la capacitate maximă din cauza norilor denşi şi a vremii nefavorabile.

Iarna trecută, Rusia a vizat sistemul energetic ucrainean cu mii de rachete şi drone, provocând pene de curent frecvente pentru milioane de oameni.

Centralele termice reprezentau aproximativ o treime din toată energia electrică produsă în Ucraina înainte de război.

Ukrenergo a raportat, de asemenea, mai multe daune la reţelele de electricitate din regiunile Doneţk, Harkov şi Herson, care se află în apropierea liniei de front şi în raza de acţiune a bombardamentelor de artilerie ruseşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.