Preşedintele salvadorian Nayib Bukele vrea să iniţieze un proiect de lege în Parlament, prin care bitcoin să aibă un curs legal, iar salvadorienii să poată face cumpărături zilnice cu celebra criptomonedă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Voi trimite în Congres un proiect de lege care va converti bircoin în monedă legală”, a anunţat, într-un mesaj video, la Conferinţa Bitcoin 2021, care s-a desfăşurat în oraşul american Miami la 4 şi 5 iunie, Nayib Bukele.

Obiectivul său este să genereze locuri de muncă şi să ”permită o includere financiară a unor mii de persoane care se află în afara economiei legale”, a anunţat el.

Aproximativ ”70% din populaţie nu are un cont la bancă şi munceşte în economia informală”, precizează şeful statului.

Guvernul salvadorian nu a prezentat detalii cu privire la acest proeict de lege, care urmează să fie examinat de către Parlament, dominat de susţinători ai lui Nayib Bukele.

În economia salvadoriană, bazată pe dolar, trimiterea de către salvadorieni de bani din străinătate reprezintă o susţinere importantă şi echivalează cu 22% din produsul intern brut (PIB).

Nayib Bukele considerăcă bitcoin reprezintă ”mijlocul cel mai rapid al creşterii transferului” acestor miliarde de dolari trimişi şi evitării ca ”milioane de dolari” să ajungă în buzunarele unor intermediari.

”Prin utilizarea btcoin, suma primită de peste un milion de familii cu venituri mici va creşte cu câteva miliarde de dolari în fiecare an. Acest lucru va mbinătăţi viaţa şi viitorul a milioane de persoane”, subliniază preşedintele El Salvador.

DEPENDENŢĂ FAŢĂ DE DOLAR

Bitcoin este un activ descentralizat şi fără vreo legătură directă cu economia reală, care are la bază tehnologii blockchain.

Această criptomonedă rămâne foarte volatilă, aşa cum au arătat recent deprecieri în mai.

Însă decizia de a recurge la această monedă ar putea avea alt motiv - şi anume ieşirea de sub tutela dolarului american.

”Există o voinţă puternică a El Salvadorului de a se îndepărta treptat de zona de influenţă a dolarului sau, în orice caz, de a avea o alternativă”, declara luni, la BFM Business, Wilfrid Galand, director strategic la Montpensier finance, un gestionar francez de active.

”Statele Unite înseamnă peste 35% din eporturile El Salvador. Există o dependenţă foarte puternică, legată în plus, de dolar. Aşadar, orice decizie americană cu privire la sistemul său financiar are un impact direct în economia ţării (...). Mai mult decât problema bitcoinului, aceasta este o problematică de independenţă naţională, o decizie legată de extrateritorialitate dolarului”, analizează el.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.