Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat, sâmbătă, că războiul dintre ţara sa şi Rusia se află într-un "impas", după ce un comandant ucrainean de rang înalt a afirmat săptămâna aceasta că cele două armate sunt prinse într-un război de uzură şi de poziţii. De asemenea, el a respins informaţiile potrivit cărora oficiali americani fac lobby pentru pace.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Timpul a trecut astăzi şi oamenii sunt obosiţi (...) Dar nu ne aflăm într-un impas", a declarat Zelenski la o conferinţă de presă susţinută la Kiev împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Acesta nu este un impas. Rusia controlează cerul. Noi avem grijă de armata noastră. Nimeni nu vrea să le abandoneze pur şi simplu, aşa cum Rusia îşi abandonează poporul ca pe carne. Cum să depăşim această situaţie? F-16. Trebuie să aşteptăm ca băieţii să înveţe, când se întorc. Când există apărare aeriană pe front, militarii merg înainte şi folosesc echipamentele".

Săptămâna aceasta, generalul ucrainean Valeri Zaluzhni a declarat pentru The Economist: "La fel ca în Primul Război Mondial, am ajuns la un nivel de tehnologie care ne pune în impas. Cel mai probabil nu va exista o descoperire profundă şi frumoasă".

Dar Zelenski a spus că, în 2022, se credea pe scară largă că trupele ucrainene se aflau într-un impas, înainte de a avea câştiguri.

"Câteva trucuri militare, şi vă amintiţi, regiunea Harkov a fost eliberată. Nu avem dreptul să renunţăm. Care este alternativa? Ce, trebuie să renunţăm la o treime din statul nostru? Acesta va fi doar începutul. Ştim ce este un conflict îngheţat, am tras deja concluziile pentru noi înşine. Trebuie să lucrăm mai mult cu partenerii de apărare aeriană, să deblocăm cerul, să le oferim luptătorilor noştri posibilitatea de a desfăşura acţiuni ofensive", a spus preşedintele.

El şi-a reafirmat poziţia potrivit căreia nu este momentul să negocieze cu Rusia şi a negat, de asemenea, că lideri occidentali ar face presiuni în acest sens, scrie The Guardian. 

"Toată lumea cunoaşte atitudinea mea, care coincide cu atitudinea societăţii ucrainene ... Astăzi, nimeni nu face presiuni [asupra mea pentru a negocia], nici unul dintre liderii UE sau ai Statelor Unite. Ca noi să stăm acum la masă cu Rusia, să discutăm şi să-i dăm ceva - acest lucru nu se va întâmpla", a spus Zelenski.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.