Oficialii de la Pentagon susţin că operaţiunea de lansare a ”mamei tuturor bombelor” nu a avut nevoie de aprobarea preşedintelui Donald Trump şi s-a făcut la ordinul direct al Comandatului Armatei SUA din Afganistan, transmite Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Generalul John Nicholson are în acest sens autoritatea necesară pentru a ordona lansarea celei mai mari bombe non-nucleare dezvoltată de către Statele Unite.

De asemenea, generalul avea această autoritate dinainte de învestirea preşedintelui Trump la Casa Albă.

Comandantul Armatei SUA din Afganistan a catalogat drept pur tactică decizia de a lansa cea mai mare bombă non-nucleară în provincia Nangarhar. 

”Aceasta a fost arma corectă pentru ţinta corectă”, a declarat generalul John Nicholson la o conferinţă de presă de la Kabul.

Bomba MOAB este numită ”mama tuturor bombelor” şi conţine aproximativ 10.000 de kilograme de explozibili, fiind cea mai mare bombă non-nucleară lansată de armata americană în timpul unei operaţiuni militare.

De asemenea, bomba a fost lansată asupra unor tunele a jihadiştilor Statului Islamic din provincia Nangarhar, situată în apropiere de graniţa cu Pakistan.

Armata a cheltuit până la 170.000 de dolari pentru construirea ”mamei tuturor bombelor”, care a ucis 36 de presupuşi jihadişti ai Statului Islamic, potrivit datelor transmise de autorităţile de la Kabul.

Însă, Statul Islamic a dezminţit bilanţul anunţat de autorităţile afgane după lansarea uriaşei bombe MOAB asupra unor presupuse tuneluri ale grupării teroriste din provincia Nangarhar, situată în apropiere de graniţa cu Pakistan.

Între timp, un purtător de cuvânt al ministerului afgan de Apărare a susţinut că lansarea bombei a fost necesară pentru că respectivul complex de tuneluri era extrem de greu de pătruns şi ajungea la o adâncime de 40 de metri în provincia Nangarhar.

Atât sătenii afgani, cât şi cei pakistanezi au descris groaza pe care au simţit-o atunci când satele lor au început să se cutremure puternic după lansarea MOAB.

Statele Unite susţin că există între 600 şi 800 de jihadişti ai Statului Islamic în Afganistan, iar cei mai mulţi dintre aceştia sunt concentraţi în Nangarhar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.