Vicepreşedintele american Mike Pence i-a îndemnat joi pe europeni să se retragă din acordul nuclear cu Iranul, acuzat că destabilizează Orientul Mijlociu, şi a ameninţat Teheranul cu noi sancţiuni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pence a catalogat Iranul - în cadrul Conferinţei de la Varşovia cu privire la Orientul Mijlociu, la care participă Israelul şi oficiali de rang înalt din ţări arabe - drept ”cel mai mare pericol” în regiune, reporşându-i că pregăteşte ”un nou Holocaust”, din cauza ambiţiilor sale regionale.

Vicepreşedintele american a denunţat iniţiativa Franţei, Germaniei şi Regatului Unit vizând să permită întreprinderilor europene să continue să opereze în Iran, în pofida sancţiunilor americane.

”Este o măsură puţin judicioasă, care nu va face decât să consolideze Iranul, să slăbească UE şi să creeze şi mai multă distanţă între Europa şi Statele Unite”, a insistat Pence.

”A venit timpul ca partenerii noştri europeni să se retragă din acordul în (dosarul) nuclear iranian”, a pledat vicepreşedintele american.

REFUZ EUROPEAN

În contextul în care Republica islamică marchează 40 de ani de răstrunarea şahului Mohammad Reza Pahlavi, Pence a promis să exercite o presiune maximă, fără să îndemne în mod explicit la o schimbare de regim.

”În contextul în care economia iraniană continuă să se prăbuşească, în care poporul iranian iese în stradă, ţările iubitoare de libertate trebuie să se unească şi să ţină regimul iranian drept responsabil de răul şi de violenţa pe care le-a aplicat poporului său, regiunii şi lumii întregi”, a subliniat el.

El a avertizat că sancţiunile americane ”vor deveni şi mai dure”, dacă Iranul nu-şi ”schimbă comportamentul periculos şi destabilizator”.

Însă Uniunea Europeană (UE) - din care face parte Polonia, coorganizatoarea împreună cu Statele Unite a Conferinţei de la Varşovia - a respins deja cererea americană de a ieşi din acordul istoric semnat cu Iranul la Viena în 2015.

Acest acord are ca scop să încadreze programul nuclear iranian. În schimbul unui angajament de a se limita strict la dezvoltarea unei industrii nucleare civile, Iranul a obţinut o ridicare a sancţiunilor şi semnarea unor noi contracte comerciale.

Conducătorii UE recunosc îngrijorările americane cu privire la Iran, însă rămân convinşi că acordul - căruia Teheranul i se conformează - funţionează.

”Europa nu este împărţită  ”în problema Iranului. Europa susţine acordul nuclear cu Iranul”, a declarat pentru presă un diplomat german, Niels Annen.

Conferinţa de la Varşovia, care s-a deschis joi, vizează să intensifice presiunea asupra regimului iranian, în pofida faptului că aceste discuţii suscită puţin interes în rândul ţărilor europene, care se tem de intenţiile lui Donald Trump.

”Despre necesitatea menţinerii şi accentuării presiunii asupra Iranului în subiecte importante ca rachetele, terorismul, suntem cu toţii de acord”, a comentat un diplomat european sub protecţia anonimatului.

”Însă tot ceea ce va consta în a împinge Iranul la o escaladare nucleară ar fi o eroare gravă şi ne opunem ferm acestui lucru”, a subliniat diplomatul.

Majoritatea ţărilor europene au trimis, de altfel, la Varşovia, doar reprezentanţi de rang secund.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu - aliatul Washingtonului - a catalogat reuniunea drept o ”cotituă istorică”, după ce s-a întâlnit cu oficiali arabi, uniţi într-un front comun împotriva Iranului.

NORMALIZARE ÎN O.MIJLOCIU CU ISRAELUL?

Netanyahu speră că acest front va deschide calea unei normalizări a relaţiilor Israelului şi ţările din Orientul Mijlociu.

El nu şi-a ascuns satisfacţia, în urma unei cine, miercuri seara, la castelul regal al Varşoviei, unde a stat la aceeaşi masă cu oficiali de rang înalt din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrain - dintre care niciunul nu recunoaşte statul israelian.

”Într-o sală, în prezenţa a aprocimativ 60 de miniştri de externe reprezentând câteva zeci de guverne, un premier israelian şi miniştri din principalele ţări arabe au stat alături şi au vorbit pe un ton deosebit de puternic, cu claritate şi unitate, contra pericolului comun al regimului iranian”, şi-a exprimat el satisfacţia joi dimineaţa.

”Eu cred că asta arată o schimbare şi o înţelegere importantă a ceea ce ne aminţă viitorul”, a apreciat el.

Israelul întreţine relaţii diplomatice doar cu două ţări arabe - Egiptul şi Iordania.

Însă conducătorii arabi de la Golful Persic - mai ales puternicul prinţ moştenitor saudit aliat al Statelor Unite Mohammed bin Salman - împărtăşesc aceeaşi îngrijorare ca Israelul faţă de Iran, o putere regională şiită şi un rival istoric.

Într-o conferinţă pe tema situaţiei din Siria, la Soci, în sud-vestul Rusiei, cu omologii săi rus Vladimir Putin şi turc recep tayyip Erdogan, preşedintele iranian Hassan Rohani a catalogat drept ”goală şi fără rezultat” Conferinţa de la Varşovia.

În această conferinţă, la Varşovia, Jared Kushner, ginerele şi consilierul lui Donald Trump, a expus - cu uşile închise - foarte aşteptata propunere de pace americană în Orientul Mijlociu, care urmează să fie prezentată după alegerile israeliene, prevăzute la 9 aprilie.

Conducerea palestiniană de la Ramallah a negat joi orice temei al Conferinţei internaţionale de la Varşovia privind Orientul Mijlociu, care vizează în opinia sa să ”normalizeze” ocupaţia israeliană a teritoriilor palestiniene.

Ea refuză orice mediere americană, după ce Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului în 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.