După negocieri intense, Partidul Socialist spaniol al lui Pedro Sanchez a ajuns joi la un acord cu partidul condus de liderul catalan pro-independenţă Carles Puigdemont pentru a sprijini guvernul, ceea ce ar permite revenirea la putere a premierului demisionar, a declarat pentru AFP o sursă apropiată negocierilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În schimbul sprijinului lor, separatiştii catalani au obţinut angajamentul socialiştilor că Parlamentul va adopta o lege de amnistie pentru liderii şi activiştii lor care se confruntă cu urmăriri penale, în special pentru implicarea lor în tentativa de secesiune a Cataloniei din 2017.

Sursa apropiată negocierilor nu a dat detalii despre conţinutul acordului, care ar urma să fie prezentat, potrivit presei spaniole, la Bruxelles, unde Carles Puigdemont se află de când a părăsit Spania în 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală din justiţia spaniolă.

Sprijinul celor şapte deputaţi din partidul lui Carles Puigdemont, Împreună pentru Catalonia (Junts per Catalunya), este esenţial pentru ca Pedro Sánchez, care s-a clasat pe locul al doilea la alegerile generale din 23 iulie, să obţină o majoritate în parlament care să-i permită revenirea la putere. Proiectul de lege catalan de amnistie a pro-independiştilor a provocat furia dreptei şi extremei drepte spaniole, care îl acuză pe Pedro Sánchez că este pregătit să facă orice pentru a rămâne la putere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.