Arabia Saudită a desfiinţat pedeapsa cu moartea în cazul crimelor comise de minori, a anunţat un oficial saudit, la câteva zile după abolirea flagelării, pedepse criticate de ONG-uri, în contextul în care regatul este acuzat de încălcări ale drepturilor omului la nivel internaţional, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pedeapsa cu moarte a fost abrogată în cazul persoanelor găsite vinovate de crime pe care le-au comis pe când erau minore, a anunţat duminică într-un comunicat preşedintele Comisiei Drepturilor Omului, un organism guvernamental, Awad Al-Awad, care a citat în acest sens un decret regal.

Pedepsirea cu moartea a minorilor urmează să fie înlocuită cu o pedeapsă de până la zece ani de închisoare, a precizat el.

Aceste decret regal graţiază cel puţin şase bărbaţi din comunitatea musulmană şiită, minoritară în regatul sunnit, condamnaţi la moarte după ce au participat la manifestaţii antiguvernamentale pe când erau în vârstă de până la 18 ani.

”Este o zi importantă pentru Arabia Saudită”, a declarat Awad.

Acest decret ne ajută să stabilim un Cod Penal mai modern”, a subliniat el.

”Arabia Saudită a executat un număr-record de persoane în 2019, în pofida unei scăderi generale a execuţiilor în lume”, acuza, într-un raport privind pedeapsa capitală în lume publicat săptămâna trecută, Amnesty International (AI).

Omuciderea, violul, jaful armat, traficul de droguri, atacurile armate, vrăjitoria, adulterul, sodomia, homosexualitatea şi ”apostazia” sunt pedepsite cu pedeapsa capitală în regatul saudit, care aplică o versiune riguroasă a islamului.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.