Grăniceri pololonezi au arestat 45 de migranţi care au încercat să traverseze frontiera, în noaptea de joi spre vineri, din Belarus, în urma unor confruntări cu tiruri de pietre şi gaze lacrimogene - cu susţinerea forţelor belaruse -, a anunţat vineri o purtătoare de cuvânt, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 500 de persoane au încercat să treacă  frontiera, joi seara, în apropiere de Dubicze Cerkiewne, declară AFP o purtătoare de cuvânt a grănicerilor polonezi, Anna Michalska.

Membri ai acestui grup au aruncat cu pietre, iar cineva a aruncat cu gaze lacrimogene către forţe poloneze.

În acelaşi timp, membri ai serviciilor belaruse au folosit lasere pentru a le ”orbi”, acuză ea.

”Patruzeci şi cinci de persoane au fost arestate şi au primit ordinul să părăsească Polonia”, a anunţat ea.

”Partea belarusă furnizează gaze lacrimogene migranţilor. Este evident că nu le-au adus din ţara lor de origine”, a denunţat purtătoarea de cuvânt.

Patru militari polonezi au fost răniţi, dar nu au necesitat o internare la spital, a precizat Anna Michalska. 

Grănicerii polonezi au înregistrat 255 de încercări de trecerea frontierei joi, iar de la începutul anului 34.000 - dintre care peste 6.000 în noiembrie, aproape 17.300 în octombrie, aproape 7.700 în septembrie şi peste 3.500 în august, când a început criza.

Numărul încercărilor de pătrundere a scăzut luna trecută, însă ”ultimele au devenit mai agresive”, subliniază Anna Michalska.

O tabără de migranţi la postul de frontieră Brouzgi a fost evacuată, a anunţat Minskul joi, iar sute de irakieni care nu au reuşit să treacă frontiera în Polonia au fost trimiţi acasă.

Uniunea Europeană acuză Belarusul de faptul că a provocat în mod artificial această criză, prin încurajarea migranţilor să vină în această ţară şi promisiunea unei treceri uşoare în UE.

Minskul respinge aceste acuzaţii şi reproşează UE faptul că nu a primit migranţi care încercau să traverseze frontiera.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.