Patru tineri danezi, judecaţi pentru "complicitate la un act terorist" în atacul jihadist din februarie 2015, la Marea Sinagogă din Copenhaga, în care a fost ucis un credincios evreu, au fost achitaţi marţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei patru bărbaţi erau cunoscuţi ai autorului acestui atac, Omar El-Hussein, în vârstă de 22 de ani la vremea respectivă, un danez de origine palestiniană care a jurat credinţă organizaţiei jihadiste Statul Islamic.

Înainte să atace sinagoga, Omar El-Hussein a deschis focul într-un centru cultural, unde a ucis un cineast. El a fost ucis de poliţie după atacul de la sinagogă.

Pe 14 februarie 2015, jihadistul a jurat credinţă, pe Internet, grupării Statul Islamic. El a deschis apoi focul, după-amiaza, asupra unui centru cultural în care avea loc o dezbatere pe tema religiei şi libertăţii de exprimare şi l-a ucis pe cineastul Finn Nørgaard, în vârstă de 55 de ani.

În noaptea respectivă, el a atacat sinagoga şi a ucis un evreu, în vârstă de 37 de ani la vremea respectivă, Dan Uzan, care asigura paza unei ceremonii bat mitzvah.

Cei patru acuzaţi - Bhostan Hossein, în vârstă de 27 de ani, Liban Elmi, în vârstă de 21 de ani, Ibrahim Abbas, în vârstă de 23 de ani, şi Mahmoud Rabea, în vârstă de 32 de ani - riscau închisoarea pe viaţă.

Ei au fost achitaţi de capul de acuzare de complicitate, însă primii doi au fost acuzaţi pentru un delict mai puţin grav - au aruncat arma folosită în atac. Pedeapsa urmează să fie pronunţată ulterior.

Toţi au primit verdictul zâmbind. Ei afirmă că nu ştiau ce planuri avea Omar El-Hussein.

Acuzarea susţinea că cei patru tineri l-au încurajat să comită al doilea atac, la singaogă, într-o întâlnire, în acea seară, într-o sală de Internet.

Însă tribunalul a stabilit că faptele nu pot fi calificate drept complicitate la terorism.

Jihadistul, care pare că s-a inspirat din atacurile comise la Paris cu o lună înainte, în sediul revistei de satiră Charlie Hebdo şi la magazinul Hyper Cacher, îl viza în primul atac pe artistul suedez Lars Vilks, care trăieşte sub protecţia poliţiei după ce l-a caricaturizat pe profetul Mahomed în 2007.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.