Patru studenţi de la Hong Kong - implicaţi într-o grupare separatistă, Student Localism, dizolvată luna trecută - au fost arestaţi de poliţie, în cadrul controversatei legi a securităţii impuse de Beijing fostei colonii britanice, primele arestări care vizează figuri politice publice după intrarea în vigoare a acestei legi la 30 iunie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei patru studenţi arestaţi - trei băieţi şi o fată cu vârste cuprinse între 16 şi 21 de ani - sunt suspectaţi de ”organizarea şi incitarea la secesiune”, potrivit poliţiei.

”Sursele noastre şi ancheta noastră arată că grupul a anunţat recent pe reţele de socializare înfiinţarea unei organizaţii care promovează independenţa Hong Kongului”, a declarat pentru presă un ofiţer din cadrul noii unităţi a securităţii naţionale, înfiinţată recent în cadrul Poliţiei din Hong Kong, Li Kwai-wah.

O grupare care promovează independenţa - Student Localism -, dizolvată în iunie, a anunţat într-un comunicat că fostul său lider Tony Chung, în vârstă de 19 ani, este una dintre persoanele arestate.

Alţi doi foşti membri ai grupării au fost identificaţi de către oficiali politici şi presa locală.

Partidul Iniţiativa Independenţei a anunţat pe Facebook că patru foşti membri ai grupării Studentlocalism, dizolvată înainte de intrarea în vigoare a noii legi a securităţii, au fost arestaţi cu privire la încălcarea articoleleor 20 şi 21 ale textului, privind ”incitarea la secesiune”.

Studenţilor li s-a refuzat o eliberare pe cauţiune.

Legea securităţii naţionale impusă de regimul comunist al lui Xi Jinping sancţionează ”subversiunea, secesiunea, terorismul şi complicitatea cu forţe străine”.

Ea face opoziţia democrată locală să se teamă de un recul grav al libertăţilor de care se bucură fosta colonie britanică cu 7,5 milioane de locuitori retrocedată de către regatul Unit Chinei în 1997.

Mai multe puteri occidentale, şefi de companii şi asociaţii de drepturile omului au denunţat această lege drept o nouă măsură a Beijingului vizând să acapareze Hong Kongul.

China vrea să reimpună stabilitatea în acest teritoriu semiautonom după manifestaţiile uriaşe în favoarea democraţiei, pătate de violenţe, în 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.