Patru poliţişti americani au fost inculpaţi joi, la peste doi ani de la dramă, de către Departamentul Justiţiei cu privire la rolul pe care l-au jucat în moartea unei tinere afroamericance, Breonna Taylor, care a devenit un simbol al mişcării Black Lives Matter (BLM), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unul dintre agenţi este acuzat de ”folosirea excesivă a forţei”, iar ceilalţi trei de ”falsificarea” mandatului de percheziţie de la originea operaţiunii, a precizat într-o conferinţă de presă secretarul american al Justiţiei Merrick Garland.

”Aştept asta de 874 de zile”, a declarat mama tinerei, Tamika Palmer.

”Dar doare în continuare”, a adăugat ea în faţa camerelor de luat imagini, repăroşând autorităţilor locale faptul că nu ”aufăcut ceea ce este drept”.

La 13 martie 2020, trei agenţi de poliţie din Louisville, cel mai mare oraş din Kentucky, au pătruns în toiul nopţii în locuinţa lui Breonna Taylor, în vârstă de 26 de ani, în cadrul unei anchete cu privire la trafic de droguri vizându-l pe fostul ei prieten.

Noul ei prieten, Kenneth Walker, a crezut că era vorba despre spărgători şi a tras un foc de armă cu o armă pe care o deţine legal.

Poliţiştii au ripostat, iar Breonna Taylor a fost ciuruită de 20 de gloanţe.

Agenţii aveau un mandat denumit ”no knock", care-i autoriza să spargă uşa fără avertisment. Ei dau asigurări că s-au anunţat, ceea ce Kenneth Walker contestă.

Moartea lui Breonna Taylor nu a atras prea mult atenţia, până la moartea afroamericanului George Floyd, asfixiat cu genunchiul de către un poliţist alb, în mai 2020.

Numele tinerei a fost scandat, după uciderea lui Floyd, la toate manifestaţiile antirasiste din acea vară.

UN MANDAT CU PROBLEME

În pofida furiei, procurorii locali au inculpat, în septembrie 2020, doar un singur poliţist - şi nu cu privire la uciderea lui Breonna Taylor, ci din cauză că l-a ”pus în pericol” pe vecinul acesteia trăgând printr-un perete despărţitor.

Louisville a ”luat foc” atunci.

Achitarea, în martie, a acestui poliţist, Brett Hankison, în vârstă de 46 de ani, a reaprins sentimentul nedreptărţii în mediile antirasiste şi în comunitatea de culoare din oraş.

Justiţia federală a decis, până la urmă, să-l inculpe cu privire la ”folosirea excesivă a forţei”.

”El a tras zece focuri de armă printr-o fereastră şi uşă-fereastră acoperite cu perdele”, a justificat secretarul Justiţiei.

Trei dintre foştii săi colegi - care nu au participat la descindere - şi anume Joshua Jaynes, Kyle Meany şi Kelly Goodlett, au fost inculpaţi, la rândul lor, deoarece au minţit cu privire la mandatul de percheziţie de la originea dramei.

”Acuzaţii ştiau că mandatul conţinea informaţii false şi înşelătoare şi că alte (informaţii) au fost omise”, a declarat Merrick Garland.

Ei ”ştiau că asta putea crea o situaţie periculoasă, iar noi susţinem că aceste fapte ilegale au antrenat moartea domnişoarei Taylor”, a adăugat el.

Mandatul dădea asigurări că poliţiştii au verificat că fostul prieten al lui Breonna Taylor a primit colete la domiciliul acesteia.

”Domnii Jaynes şi Goodlett ştiau că nu este adevărat”, a precizat secretarul.

Potrivit lui Garland, agenţii au luat apoi ”măsuri pentru a-şi acoperi faptele” minţind poliţia federală (FBI).

”UN PAS URIAŞ CĂTRE DREPTATE”

Anunţarea acestor inculpări a fost salutată de către rude ale lui Breonna Taylor, care au cerut concedierea imediată a agenţilor care se află în continuare în post.

”Este un pas uriaş către dreptate”, a declarat celebrul avocat Ben Crump, care reprezintă această familie şi numeroase alte victime de culoare ale violenţei poliţiei.

”A venit timpul ca poliţiştii implicaţi să înceteze să se acopere şi să-şi accepte responsabilitatea în moartea acestei tinere de culoare nevinovate”, a subliniat el.

Cu scopul de a linişti atmosfera şi de a pune capăt unei plângeri în dreptul civil,. primarul din Louisville a acceptat să plătrească 12 milioane de dolari familiei lui Breonna Taylor şi să angajeze primele reforme în poliţia oraşului.

Însă practicile forţelor sale de ordine sunt vizate într-o anchetă a Guvernului federal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.