Autorităţile ruse au deschis urmăriri penale, care pot conduce la pedepse grele, împotriva a cel puţin patru persoane pe care le acuză de faptul că au participat la proteste recente în Republica Başcortostan (Başkiria), potrivit presei ruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un bărbat, Dim Davletkildin, a fost arestat şi acuzat de ”participare la tulburări masive”, a anunţat duminică seara soţia sa, Iulia Davletkildina, citată de publicaţia Rusnews.

El riscă până la opt ani de închisoare.

Potrivit ONG-ului OVD-Info, alte trei persoane au fost urmărite penal.

Două dintre ele, potrivit ONG-ului, sunt acuzate de ”organizarea de tulburări masive” şi rică până la 15 ani de închisoare.

Aproximativ 40 de dosare administrative, în care se riscă pedepse scurte, au fost dechise, potrivit OVD-Info, iar peste 15 persoane au fost condamnate la mai multe zile de încarcerare.

Protestatrii s-au adunat miercuri, la 17 ianuarie, la o manifestaţie de susţinere, în faţa sediului Tribunalului din Baimak, situat în apropiere de kazahstan, unde tocmai fusese condamnat la patru ani de închisoare un opozant regional, Fail Alsîmov.

Activistul Fail Alsîmov - care a denunţat asaltul rus din Ucraina şi care luptă împotriva exploatării unor resurse enegetice în Başcortostan - a fost condamnat la închisoare după ce a fost găsit vinovat, într-un verdict cu uşile închise, de ”incitare la ură”.

Manifestanţii care au venit să-l susţină s-au ciocnit, în ziua verdictului, cu poliţişti care au făcut uz de gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea - care dădea în ei cu bulgări de zăpadă.

O astfel de ”explozie” de furie este rară în Rusia, unde orice critică a puterii se pedepseşte cu închisoare.

Peste jumătate din populaţia Başcortostanului este alcătuită din başkiri şi tătari - două minorităţi turcofone şi musulmane.

Liderul acestei republici i-a acuzat pe manifestanţi de susţinerea ”separatismului”.

La fel ca multe regiuni sărace din Rusia, Başcortostanul a furnizat o cotă importantă de militari, ucişi pe front în Ucraina, potrivit unor bilanţuri prezentate de către publicaţii independente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.