Partidul Visul Georgian, aflat la putere, a obţinut o victorie în turul doi al alegerilor muncipale din Georgia, potrivit unor rezultate oficiale anunate duminică - respinse imediat drept frauduloase de către opoziţie, al cărei lider încacerat; Mihail Saakaşvili, se află în greva foamei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Saakaşvili, un fost preşedinte prooccidental al acestei ţări din Caucaz, în perioada 2004-2013, considerat în prezent liderul opoziţiei, a fost încarcerat la începutul lui octombrie, la întoarcerea din exil, înaintea primului tur al alegerilor muncipale.

El a intrat imediat în greva foamei, în semn de protest faţă de această încarcerare, pe care o denunţă drept ”politică”, şi îşi continuă protestul de atunci.

Al doilea tur al alegerilor muncipale a avut loc sâmbătă, în unele localităţi din această fostă republică sovietică, mai ales în marile oraşe.

Partidul Visul Georgian a obţinut victorii - cu scoruri strânse - în 19 dintre cele 20 de municipalităţi în care candidaţii săi i-au înfruntat pe cei ai Mişcării Naţionale Unite (MNU) a lui Saakaşvili, a anunţat duminică Comisia Electorală Centrală.

”Felicit pe toată lumea pentru victoria noastră în turul doi. Am câştigat toate oraşele”, a anunţat la televiziune premierul Irakli Garibaşvili.

Liderul MNU, Nika Melia, a dat asigurări că opoziţia nu va recunoaşte aceste rezultate şi a acuzat Vsul Georgian de ”furarea alegerilor”.

”Nu mai au loc alegeri în această ţară. Compatrioţi, voi, cei care împărtăşiţi valorile democraţiei europene, pregătiţi-vă de o luptă fără compromis”, a tunat el.

Melia anunţă că această luptă ”dificilă” va continua ”până când va exista o posibilitate să se organizeze alegeri libere şi cinstite în această ţară”.

Puterea a revendicat o victorie după primul tur, la 2 octombrie, în timp ce opoziţia denunţa fraude - acuzaţii formulate de către Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ai cărei observatori au semnalat ”intimidări, cumpărarea voturilor şi presiuni asupra candidaţilor şi alegătorilor”.

Încarcerarea lui Mihail Saakaşvili a agravat criza politică din Georgia - care a izbucnit la alegerile legislatve de anul trecut, în urma cărora Visul Georgian a obţinut o victorie cu un scor foarte strâns, denunţată drept frauduloasă de către opoziţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.