Partidul japonez Sanseito (populist), care se află în creştere în sondaje înaintea alegerilor la Senat prevăzute duminică în Japonia, se află în centrul unui scandal şi a negat orice legătură cu Rusia, după ce o candidată debutantă a acordat la începutul săptămânii un interviu, publicat pe X, versiunii japoneze a publicaţiei ruse de propagandă Sputnik, relatează AFP.
Viaţa politică japoneză este dominată de mult timp de Partidul Liberal Democrat (PLD, centru-dreapta), iar grupările populiste rămân marginale.
Însă Partidul Sanseito - antimigraţie - surfează în prezent pe un val al susţinerii populare, în baza unui program provocator prin care promovează ”prioritatea Japoniei” - lupta împotriva globalismului, imigraţiei şi capitalurilor străine.
Sondajele sugerează că ar putea să obţină peste zece mandate în Camera superioară a Parlamentului japonez.
În prezent, formaţiunea deţine două mandate în Senat.
Astfel, coaliţia premierului Shigeru Ishiba poate să-şi piartă majoritatea în această Cameră.
În centrul acestui scandal se află ”Saya”, o candidată debutantă de la Sanseito, care a apărut luni într-un interviu publicat pe contul de X al versiunii japoneze a publicaţiei ruse de stat Sputnik.

Acest interviu a semănat confuzie şi a provocat speculaţii cu privire la posibile afinităţi proruse ale partidului, pe care liderul formaţiunii, Sohei Kamiya, le-a dezminţit marţi într-o emisiune difuzată online.
”DIPLOMAŢIE ECHILIBRATĂ CU TOATE ŢĂRILE”
”Nici cu Rusia, nici cu China, nici cu Statele Unite. Nu avem aşa ceva. Noi menţinem o diplomaţie echilibrată u toate ţările”, a Sohei Kamiya, în vârstă de 47 de ani.

El a atribuit interviul lui Saya pe Sputnik unei ”greşeli omenşti” şi a dat asigurări că habar nu a avut despre această iniţiativă.
Poziţia Partidului Sanseito cu privire la Rusia a fost criticată şi anterior, după ce un lider din partid a declarat că Rusia nu ar trebui să fie considerată în înregime responsabilă de Războiul din Ucraina.
”Invazia militară a Rusiei a fost, bineînţeles, rea, dar există forţe în Statele Unite care au exercitat presiuni asupra Rusiei pentru ca să acţioneze în acest fel”, a declarat marţi Sohei Kamiya.
”Am spus, aşadar, că nu este corect să se spună că Rusia este singura de vină, iar oamenii au început să spună că sunt prorus”, a declarat el.
Secretarul general adjunct al Guvernului japonez, Kazuhiko Aoki, a avertizat miercuri că ”Japonia devine şi ea o ţintă” a amestecurilor electorale străine pe reţele de socialziare.
Uniunea Europeană (UE) a interzis Sputnik şi alte publicaţii ruse de stat, pe care le acuză de ”dezinformare şi manipulare a informaţiilor”.
Agenţia rusă de propagandă Sputnik a fost sancţionată, de asemenea, de către Statele Unite.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.