În urma unor reclamaţii primite de la utilizatori privind întârzieri sau lipsa de claritate în procesul de instalare a serviciilor de telefonie fixă, internet fix sau televiziune, ANCOM reaminteşte drepturile de care aceştia beneficiază în relaţia cu furnizorii. Contractele pentru aceste servicii trebuie să prevadă termenul de instalare, precum şi tariful perceput, dacă este cazul.
Obligaţiile furnizorilor
Potrivit legislaţiei din domeniul comunicaţiilor electronice, furnizorii au obligaţia de a informa clar şi transparent utilizatorii cu privire la termenul maxim pentru instalarea serviciului, precum şi tarifele, cu toate taxele incluse, pentru activarea, conectarea şi/sau instalarea serviciilor, dacă se aplică astfel de tarife. Termenul de instalare a serviciilor este stabilit de fiecare furnizor în parte, în funcţie de politica sa comercială, nefiind reglementat de legislaţia în vigoare.
Bine de ştiut
În practică, serviciile pot fi instalate/activate mai rapid decât termenul contractual, însă doar termenul prevăzut în contract este luat în considerare pentru eventuale reclamaţii sau solicitări de despăgubiri. De asemenea, în cazul ofertelor promoţionale, furnizorul poate instala/conecta/activa serviciul gratuit.
Utilizatorii care doresc „transferul/mutarea” serviciilor la o altă adresă trebuie să verifice în cuprinsul contractului dacă această opţiune este oferită de furnizor şi, cel mai important, în ce condiţii. Totodată, este esenţial să se asigure că furnizorul are implementată reţea la noua adresă.
Ce, cum şi unde reclami
Dacă termenul de instalare prevăzut în contract nu este respectat, utilizatorii trebuie mai întâi să reclame situaţia furnizorului, utilizând căile descrise în procedura sa de reclamaţii.
Dacă sesizarea nu este soluţionată de către furnizor, utilizatorii se pot adresa:
- Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) - pentru nerespectarea termenului de instalare agreat prin contract sau acordarea de despăgubiri.
- ANCOM - în cazul în care furnizorul nu a prevăzut în contract termenul maxim pentru instalarea serviciului sau tariful pentru activarea, conectarea şi/sau instalarea acestuia. În acest caz, reclamaţia către ANCOM trebuie să fie însoţită de o copie a contractului. Sesizările pot fi trimise aici.
InfoCentru ANCOM pune la dispozitia utilizatorilor informatii utile despre serviciile de comunicatii electronice (telefonie, internet si televiziune), serviciile postale şi serviciile digitale, pentru a-i sprijini in alegerea si folosirea acestor servicii. Informatiile se refera in principal la incheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. In plus, utilizatorii pot gasi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii de comunicaţii electronice, servicii poştale şi servicii digitale în contextul tranziţiei la societatea Gigabit, prin valorificarea optimă a mixului de instrumente de administrare şi reglementare aflate la dispoziţia Autorităţii. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.ro, infocentru.ancom.ro, www.portabilitate.ro şi www.veritel.ro. Pentru a testa şi monitoriza calitatea serviciului de internet, accesaţi www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu semnal mobil a localităţilor, drumurilor naţionale şi judeţene din România, accesaţi www.aisemnal.ro.

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.