Partidul Naţionalist Scoţian (SNP, separatist) aflat la putere în Scoţia îşi apără din nou voinţa, vineri, ca această provincie britanică să adere ”rapid” la Uniunea Europeană (UE) în cazul în care obţine, într-o bună zi, independenţa faţă de Regatul Unit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scottish National Party anunţă că va ”candida la aderarea la UE cât mai rapid posibil” după ce va obţine independenţa Scoţiei, arată un document publicat vineri în care partidul îşi detaliază strategia.

”Noi, scoţienii, am fost excluşi din UE împotriva voinţei noastre” prin Brexit, în contextul în care o majoritate a scoţienilor s-a pronunţat în favoarea unei rămâneri în UE la referendumul din 2016, subliniază ministrul Culturii şi Afacerilor Externe, Angus Robertson, în intriducerea acestui document.

Cu doi ani mai înainte, tabăra ”nu” a obţinut o voctorie într-un referendum organizat în Scoţia, în 2014, pe tema unei independenţe faţă de Regatul Unit.

Însă separatiştii consideră că ieşirea din UE a refăcut cărţile, deoarece ”decizia Guvernului (Johnson) de a face un Brexit «dur» a avut drept consecinţă o penalizare a Scoţiei la nivel economic, social şi cultural”, se arată în acest document.

”RELAŢIE PREŢIOASĂ”

”Scoţia ar fi mai bine plasată să îndeplinească rapid şi fără dificultate exigenţele procesului de aderare”, dă asigurări SNP în acest text, subliniind că vrea totodată să-şi continue ”relaţia preţioasă” cu Regatul Unit.

Relaţiile Guvernului conservator al lui Rishi Sunak cu Executivul separatist scoţian, condus de către Humza Yousaf, sunt tensionate în urma demisiei-surpriză, la începutul anului, a lui Nicola Sturgeon, şi unor fricţiuni regulate pe tema împărţirii competenţelor ficăruia.

În urma refuzului Londrei de a organiza un nou referendum privind independenţa, SNP anunţa luna trecută, la Congres, o nouă strategie - în cazul în care obţine o majoritate a mandatelor de deputat în Scoţia, în alegerile legislative britanice prevăzute în 2024, va încerca să negocieze cu Londra un transfer al puterii.

Însă SNP se află în dificultate în perspectiva viitoarelor alegeri legislative - în contextul unei anchete cu privire la finanţele formaţiunii şi unei înfrângeri recente în alegeri parţiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.