Partidul naţionalist de stânga irlandez Sinn Fein a cerut duminică să facă parted din nou guvern, după scorul de 24% obţinut în alegeri, considerat de lidera partidului Mary Lou McDonald ”o revoluţie” la urne, dar premierul Leo Varadkar a declarat că formarea unei coaliţii între partidul de centru dreapta Fine Gael şi Sinn Fein nu este o opţiune, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostă aripă politică a Armatei Republicane irlandeze, care s-a reinventat ca principalul partid de stânga din ţară, Sinn Fein şi-a asigurat 24% din preferinţele electoratului, dublându-şi aproape voturile faţă de alegerile de acum patru ani, potrivit rezultatelor publicate de televiziunea Virgin Media TV.

Astfel, Sinn Fein s-a plasat uşor înaintea partidului premierului Leo Varadkar şi a formaţiunii rivale de centru dreapta Fianna Fail. Cu toate acestea, este probabil ca Sinn Fein să se plaseze în urma a cel puţin unuia dintre partidele concurente în privinţa numărului de locuri în Parlament, având cu mult mai puţini candidaţi, şi va putea viza în cel mai bun caz să fie partener minoritar într-o coaliţie guvernamentală.

Premierul Leo Varadkar a afirmat că formarea unei coaliţii între partidul său de centru dreapta Fine Gael şi naţionaliştii de stânga Sinn Fein nu este o opţiune pentru că politicile celor două formaţiuni politice ”nu sunt compatibile”.

”Pentru noi o coaliţie cu Sinn Fein nu este o opţiune, dar dorim să discutăm cu alte partide”, a spus Varadkar reporterilor din Dublin, după alegerile de sâmbătă.

Duminică, şeful partidului concurent de centru dreapta Fianna Fail, Micheal Martin, a refuzat să mai respingă o coaliţie cu Sinn Fein.

Înainte de alegeri, ambele partide de centru dreapta respingeau posibilitatea formării unei coaliţii cu Sinn Fein.

”Cu certitudine aceste alegeri sunt istorice...acestea modifică forma şi consistenţa politicii irlandeze. Acesta este doar începutul”, a declarat McDonald presei, la sosirea la sediul de campanie, în uralele susţinătorilor partidului.

”Nu accept excluderea sau discuţiile despre excluderea partidului nostru, un partid care reprezintă acum un sfert din electorat şi cred că acest lucru este fundamental nedemocratic”, a spus McDonald.

Primele locuri în Parlamentul irlandez au început să fie atribuite duminică, după ora 16:00 GMT, iar declararea rezultatelor finale ar putea să aibă loc luni, sau chiar mai târziu.

Sinn Fein a lăsat în urmă îndelungata perioadă de sub conducrea lui Gerry Adams, considerat de mulţi drept imaginea războiului IRA cu guvernarea britanică din Irlanda de Nord, un conflict în care 3.600 de oameni şi-au pierdut viaţa, înainte de acordul de pace din 1998.

Steaguri tricolore au fluturat la sediul de campanie din Dublin al Sinn Fein, unde susţinătorii au mărşăluit cântând cântecul rebel irlandez “Come Out Ye Black and Tans” al lui Dessie Ellis, un parlamentar reales care a fost încarcerat pentru posesie de explozibili, în 1981.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.