Partidul Liberal-Democrat (PLD, la putere) urmează să organizeze alegeri la 14 septembrie, pentru a-şi desemna noul preşedinte, iar învingătorul urmează să-i succeadă în funcţia de premier lui Shinzo Abe, care şi-a anunţat demisia vineri, din motive de sănătate, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Foştii miniştri de Externe Fumio Kishida, al Apărării Shigeru Ishiba şi secretarul general al Guvernului japonez Yoshihide Suga sunt citaţi între potenţialii candidaţi la postul de preşedinte PLD, majoritar în Camera inferioară a Parlamentului japonez.

Succesorul lui Shinzo Abe ar urma să continue politica celui mai longeviv premier nipon, care l-a asigurat luni pe preşedintele american Donald Trump că o consolidare a alinaţei Japoniei şi Statelor Unite va fimenţinută după plecarea sa, a anunţat un purtător de cuvânt al Gvernului japonez.

Însă acest succesor se va confrunta cu numeroase probleme, din domeniul economiei şi până în diplomaţie, inclusiv în domeniul securităţii, în afară de pandemia covid-19.

În cursa la succesiunea lui Abe, Shigeru Ishiba, extrem de critic cu premierul demisionar, este favoritul marelui public, relevă unele sondaje.

Eventualul rival al lui Ishiba, Suga, un susţinător loial al lui Abe, ar ruema să fie susţinut de mai multe facţiuni din cadrul PDL, scrie presa japoneză.

Yoshihide Suga nu a comentat însă cu privire la interesul său de a intra în cursa la şefia partidului.

Shigeru Ishiba, care nu a reuşit să preia conducerea partidului în 2018, nu şi-a anunţat pentru moment candidatura.

Fumio Kishida, care şi-a anunţat intenţia de a candida, se află pe ultimul loc în sondajele de opinie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.