Opoziţia laburistă britanică a depus un amendament care ar obliga Guvernul Theresei May să le lase timp aleşilor să examineze mai multe opţiuni cu privire la Brexit, inclusiv cea a unui al doilea referendum pe tema ieşirii din Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A venit timpul ca proiectul alternativ al Partidului Laburist (Labour) să se afle în centrul atenţiei, păstrând deschise toate opţiunile, inclusiv cea a unui vot public asupra acordului”, a declarat marţi liderul laburist Jeremy Corbyn, care şi-a pus numele pe acest amendament depus luni seara în Camera Comunelor.

”Amendamentul nostru le va permite aleşilor să se pronunţe prin vot asupra opţiunilor vizând să pună capăt Brexitului şi să împiedice haosul unei ieşiri fără acord”, a adăugat el.

Mult timp reticent, Jeremy Corbyn a adoptat recent ideea unei noi consultări, însă a subliniat că un asemenea vot nu ar trebui să fie o ”reeditare” a celui de la 23 iunie 2016. Susţinătorii Brexitului au obţinut o victorie, atunci, cu 52% din voturile exprimate.

Deputaţii din Camera Comunelor se reunesc la 29 ianuarie, pentru a dezbate şi a se pronunţa prin vot asupra noilor măsuri cu privire la Brexit, programat în continuare la 29 martie, la ora locală 23.00 (sâmbătă, 30 martie, 1.00, ira României).

Preşedintelui Camerei John Bercow este cel care decide care amendamente sunt supuse votului.

Nimic nu pare să arate că amendamentul Corbyn ar obţine o majoritate.

Partidul Laburist, care este la rândul său împărţit pe tema Brexitului, a subliniat că această propunere nu înseamnă că formaţiunea ar susţine ipoteza unui al doilea referendum.

Cu mai puţin de zece săptămâni înainte de ieşirea programată a Regatului Unit din UE, niciun consens nu a apărut la Londra cu privire la modul şi nici cu privire la oportunitatea unei retrageri.

Potrivit unui sondaj YouGov realizat la 16 ianuarie, britanici ar vota în proporţie de 56% la 44% în favoarea uneirămâneri a regatului în Uniune, în cazul în care ar fi întrebaţi acest lucru într-un nou referendum.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.