Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) a obţinut în weekend o victorie la primăria unui oraş de talie medie, în Saxonia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O copreşedintă AfD, Alice Weidel, salută un ”rezultat istoric”.

Partidul de extremă dreapta a obţinut duminică o victorie la primăria din Pirna (est).

Această nouă victorie confirmă un avans al acestei formaţiuni antieuropene şi antimigraţie.

Ea consolidează o ascensiune a partidului, care exploatează nemulţumirea unei părţi a opiniei publice faţă de coaliţia aflată la guvernare, din care fac parte Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, Verzii (ecologişti) şi Partidul Liberal (FDP), în contextul unei inflaţii şi unor măsuri de luptă împotriva modificărilor climatice.

Candidatul AfD Tim Lochner a obţinut o victorie în al doilea tur al alegerilor locale în acest oraş cu aproximativ 40.000 de locuitori.

Pirna se află în landul Saxonia, în apropiere de Dresda şi de frontiera cu Cehia.

Tim Lochner, un şef de firmă de tâmplărie, a obţinut 38,54% dintre voturi şi i-a devansat cei doi rivali la postul de primar, în contextul în care adilul în exerciţiu nu a candidat.

Partidul de extremă dreapta - creditat la nivel naţional cu aproximativ 20% în intenţiile de vot - depăşeşte în sondaje SPD-ul lui Scholz şi se clasează după Uniunea Creştin Democratică (CDU, conservatori, opoziţie), imediat în faţa FDP.

Popularitatea coaliţiei guvernamentale a avut de suferit puternic după ce Curtea Constituţională a respins, la jumătatea lui noiembrie, planurile bugetare ale Guvernului Scholz, antrenând adoptarea de urgenţă a unor măsuri de economisire.

Scorul AfD este mai mare în landuri din estul Germaniei, unde se află Saxonia.

În trei landuri din fosta Republică Democratică Germania (RDG, comunistă), în Saxonia, Turingia şi Brandenburg - landul din jurul Berlonului -, au loc alegeri regionale în 2024.

AfD mizează pe aceste scrutine să-şi concretizeze avansul.

La sfârşitul lui iunie, AfD a obţinut conducerea unei localităţi în Turingia.

Această formaţiune de extremă dreapta, înfiinţată în urmă cu zece ani, deţine 83 de mandate în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.