Patru partide pro-ruse din Moldova au anunţat marţi că vor forma un bloc care să le asigure victoria în alegerile parlamentare din septembrie şi pentru a învinge actualul guvern pro-european, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Votul, programat pentru 28 septembrie, ar putea face ca Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedintei Maia Sandu să nu poată obţine majoritatea în fosta republică sovietică situată între Ucraina şi România.

Blocul prorus va reuni Partidul Socialiştilor, condus de fostul preşedinte Igor Dodon, partidele Inima Moldovei şi Viitorul Moldovei, precum şi Partidul Comunist.

„Suntem în favoarea restabilirii relaţiilor strategice cu Rusia. Vrem pace, nu război... Blocul nostru va pune capăt intereselor străine şi NATO”, a declarat Dodon într-o conferinţă de presă în care a prezentat noua uniune.

Igor Grosu, preşedintele Parlamentului şi liderul partidului de guvernământ PAS, a declarat că politicieni care de-a lungul timpului au fost în funcţii de conducere a Republicii Moldova „au fost scoşi de la naftalină la comanda Kremlinului” şi vor „să captureze” statul după alegeri, pentru a-l preda Rusiei. Potrivit lui, aceşti politicieni sunt „un pericol foarte mare” pentru viitorul ţării. Comentariul a fost făcut marţi într-un mesaj pe Facebook, după ce Igor Dodon, Irina Vlah (fosta guvernatoare a Găgăuziei), Vladimir Voronin (fostul preşedinte comunist al ţării) şi Vasile Tarlev (fostul premier al lui Voronin, care ar avea interdicţie de a intra în România şi Schengen - n.r.) au anunţat că partidele pe care le conduc intenţionează să creeze un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă.

Maia Sandu a câştigat alegerile de anul trecut cu o marjă foarte mică în faţa unui candidat socialist, iar referendumul prin care alegătorii au fost chemaţi să susţină aderarea la UE a fost aprobat cu o majoritate de doar 50%.

Pe 19 iulie, comisia electorală din Moldova a refuzat să înregistreze pentru alegeri blocul Victorie, format în 2024 şi susţinut de oligarhul fugar pro-Kremlin Ilan Şor. Oficialii moldoveni au declarat că Şor a jucat un rol important în interferenţa susţinută de Rusia, care viza să deraieze cursul Moldovei către UE. Şor neagă acuzaţiile şi a respins decizia ca fiind absurdă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.