Parlamentul European a dezbătut joi, într-o şedinţă în plen, situaţia din România, în urma modificării prin Ordonanţă de Urgenţă a codurilor penale şi a adoptării proiectului de lege privind amnistia şi graţierea. Pe parcursul a aproximativ 45 de minute, europarlamentari români şi străini, din toate grupurile politice, au prezentat argumentele pro şi contra măsurilor luate de Guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii PPE au cerut Parlamentului European să determine Guvernul de la Bucureşti să anuleze Ordonanţa de Urgenţă, în timp ce Socialiştii au pledat pentru discutarea dosarului în Comisia LIBE şi pentru trimiterea unei misiuni în România care să analizeze situaţia.

“Suntem îngrijoraţi în legătură cu ceea ce face Guvernul român (…). Sunt la la putere de 29 de zile, dar par să dilueze lupta împotriva corupţiei şi să reducă pedepsele la închisoare ale persoanelor corupte”, a subliniat Esteban Gonzales Pons, prim vicepreşedinte PPE.

“Nu se pune problema dacă ne plac sau nu legile implementate de un stat membru, problema este dacă aceste legi subminează calitatea democraţiei, calitatea justiţiei şi calitatea statului de drept”, a insistat el

Dând asigurări că Parlamentul Europeană respectă în totalitate suveranitatea României, oficialul a subliniat că Legislativul UE reprezintă şi cei aproximativ 20 de milioane de români şi este responsabil pentru ei. “Alegătorul român are aceleaşi drepturi să fie auzit la sediile de la Bruxelles sau Strasbourg ale acestui Parlament ca şi în Parlamentul de la Bucureşti”, a explicat europarlamentarul. .

El a insistat că Guvernul României are încă timp sa schimbe direcţia, dacă Parlamentul European îi cere acest lucru.

În replică, Josef Weidenholzer, vicepreşedintel Partidului Socialiştilor şi Democraţilor Europeni, a cerut discutarea situaţiei în Comisia LIBE, trimiterea unei misiuni în România şi a cerut o anchetă, în cazul în care există infracţiuni.  

Europarlamentarul român Monica Macovei a atras atenţia că presa din România numeşte Guvernul o “bandă de hoţi”.

“Acum două nopţi, Guvernul socialist din România a modificat prin Ordonanţă de Urgenţă Codul Penal şi Codul de Procedura Penală. Modificările aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală au fost publicate în jurul orei 1 noaptea in Monitorul Oficial”, a explicat ea.

Europarlamentarul român a acuzat Guvernul că a luat aceste măsuri noaptea, fără a fi pe ordinea de zi, pentru “ca să se scape pe ei”..

“Singurul lucru pe care Parlamentul poate să îl facă şi trebuie să îl facă, şi Comisia este să ceară ca până pe 9 februarie, când intră în vigoare modificările la Codul Penal, să ceară acestui Guvern să revoce tot prin Ordonanţă de Urgenţă, acea Ordonanţă de Urgenţă care a modificat Codul Penal”, a adăugat Macovei, subliniind că nu este timp pentru o misiune de verificare.

Pe de altă parte, Norica Nicolai, din ALDE, a vorbit despre o tentativă de anulare a votului legitim al românilor. “Asistăm, sub un pretext care ţine de administrarea justiţiei, la o încercare de răsturnare a unei puteri politice legitim alese. Pentru că această ordonanţă, domnule comisar, este realizată în acord cu prevederile Constituţiei României”, susţine ea.

“Justiţia trebuia să fie egală pentru toţi şi de aceea salut faptul că vom avea o investigare foarte clară a ceea ce se întâmplă în România şi nu o manipulare emoţională”, a precizat ea.

“Înţeleg, domnule preşedinte, că România este un partener credibil şi un membru credibil al UE. Nu aş vrea, pentru poporul român, să punem sub semnul întrebării această credibilitate, pentru un scop pur politic”, a atras atenţia europarlamentarul, amintind că până şi DNA a fost înfiinţată prin OUG.

“Nu putem, domnul preşedinte, în numele bătălii care este corectă, care este legitimă, cu mijloace neoneste să schimbăm o putere politică”, a conchis ea.

Aceeaşi idee a fost exprimată şi de Viorica Dăncilă (PSD). “Este o tentativă de a dărâma Guvernul legitim al România şi de a nu ţine cont de votul legitim al românilor”, a spus ea, reproşându-i lui Macovei că a „lipit o etichetă nedreaptă românilor” şi de aceea nu este votată.

Victor Boştinaru, vicepreşedinte al S&D, a acuzat Comisia Europeană că nu s-a pronunţat în timpul grevei magistraţilor sau când „avea informaţii despre protocoale secrete între DNA si SRI, deşi ar fi trebuie să investigheze”.

“Dincolo de discursul cu tente tragicomice al colegei mele Macovei, în jurul modificărilor la Codul penal adoptate de Guvern, este clar că strada, în România, încearcă să anuleze rezultatul alegerilor din 11 decembrie. În ultimii ani, abuzurile, încălcările legii, accentuarea caracterului abuziv si represiv al statului s-au accentuat”, a avertizat el.

“Aceasta ţară profund loiala merita sa se întoarcă la democraţie, la Constituţie şi la separarea puterilor în stat”, a insistat europarlamentarul, atrăgând atenţia: “Naţiunea mea nu ar accepta ca strada s[ doboare un Guvern şi consecinţele ar fi incalculabile”.

Mircea Diaconu a amintit că el s-a numărat printre cei anchetaţi în perioada în care a fost senator şi ministrul al Culturii. “În România, este, într-adevăr o mare problemă, dar nu unde o vedeţi dumneavoastră. Este că în România, votul popular este, de câţiva ani, modificat, furat, aruncat la coş pur si simplu, prin alte metode decât cele democratice”, a afirmat el.

Europarlamentarul a cerut ca instituţiile europene să îi permită României să îşi găsească “singură calea”. “Există justiţie şi e funcţionala, există Curte Constituţională care va tranşa, în scurt timp, acest diferend de opinii, este democraţie în România în momentul în care lumea poate sa iasă afară, în stradă, şi să îşi spună păsul”, susţine el.

Cristian Buşoi (PNL) a insistat că protestele de amploare „nu trebuie să afecteze imaginea României”, ci arată că “societatea românească a luat-o înaintea unor politicieni”.

“Nu strada încearcă să răstoarne un Guvern legitim, ci politicienii de la guvernare, liderii partidului de guvernământ, consideră că, dacă au câştigat alegerile, politicienii primesc nu responsabilitatea de a guverna conform legii, ci privilegiul de a fi deasupra legii”, a declarat Buşoi.

“Solicităm Comisiei Europene şi Parlamentului European să sprijine eforturile cetăţenilor român, să sprijine eforturile preşedintelui României, eforturile instituţiilor sistemului judiciar şi să facă toate demersurile legale şi posibile pentru a determina şi convinge Guvernul României să retragă şi anuleze de urgenţă aceste modificări la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală”, a anunţat el.

Ultimul care a luat cuvântul a fost Diegfried Mureşan (PMP, PPE), care a vorbit despre “cea mai mare lovitura dată justiţiei din România în ultimii 27 de ani, de la căderea comunismului”.

“Solicit tuturor partenerilor internaţionali, inclusiv Comisiei Europene, să exercite presiuni asupra Guvernului României pentru ca aceste modificări adoptate să nu intre in vigoare la termenul stabilit, peste 10 zile”, a adăugat el.

“Este important la Europa să fie alături de cetăţenii României în lupta împotriva politicienilor corupţi. Asta aşteaptă cetăţenii României de la Europa”, a conchis el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.