Eurodeputaţii au adoptat joi, în plen, noi reglementări cu privire la concediul de paternitate şi concediu netransferabil plătit pentru creşterea copilului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Minim zece zile lucrătoare de concediu de paternitate plătit la nivelul concediului medical, două luni de concediu netransferabil plătit pentru creşterea copilului, cinci zile de concediu de îngrijitor pe an şi modele de lucru mai flexibile, inclusiv formule de muncă la distanţă, sunt măsurile votate de europarlamentari.

Legislaţia, convenită deja informal cu miniştrii Uniunii Europene, stabileşte cerinţe minime ce trebuie implementate de toate statele membre, menite să contribuie la îmbunătăţirea şanselor femeilor pe piaţa forţei de muncă şi să consolideze în familie rolul tatălui sau celui de-al doilea părinte. Aceste prevederi vin în sprijinul vieţii familiale, ţinând cont mai bine de schimbările sociale şi promovând egalitatea de gen.

Concediul de paternitate, de creştere a copilului şi de îngrijitor

Dreptul la cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu de paternitate plătit pentru taţi şi pentru al doilea părinte echivalent (în cazul recunoaşterii de către legislaţia naţională) a fost stabilit în perioada naşterii unui copil sau a naşterii unui făt mort, şi trebuie plătit cel puţin la nivelul concediului medical.

Eurodeputaţii au adăugat două luni de concediu parental netransferabil şi plătit. Acest concediu ar trebui să fie un drept individual, creând condiţiile adecvate pentru o distribuţie mai echilibrată a responsabilităţilor de îngrijire în cadrul familiei.

Statele membre vor stabili un nivel adecvat de plată sau alocaţie pentru perioada minimă de concediu parental netransmisibil, ţinând seama de faptul că luarea concediului pentru creşterea copilului duce adesea la o pierdere de venit pentru familie, iar un membru al familiei plătit mai mult (care este de multe ori un bărbat) ar trebui să poată face uz de acest drept.

Statele membre trebuie să ofere 5 zile pe an de concediu de îngrijitor pentru persoanele care au în grijă o rudă sau o persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie şi care are o afecţiune gravă sau o afecţiune datorată vârstei.

Statele membre care garantează deja o plată sau o alocaţie de cel puţin 65% din salariul net al unui angajat, timp de cel puţin 6 luni pe perioada concediului parental al fiecare părinte, pot menţine acest sistem.

Condiţii de lucru flexibile

Părinţii care lucrează şi îngrijitorii vor putea să solicite o adaptare a modelelor de lucru, inclusiv, acolo unde este posibil, prin programe de lucru la distanţă sau prin programe flexibile. Atunci când analizează cererile de lucru flexibil, angajatorii pot lua în considerare nu numai propriile resurse şi capacitatea lor operaţională, ci şi nevoile specifice ale unui părinte de copil cu dizabilităţi sau suferind de boli cronice, sau ale părinţilor singuri.

Raportorul David Casa (PPE, Malta) a declarat: „Această directivă aduce o îmbunătăţire a egalităţii de gen şi o mai bună împărţire a responsabilităţilor. Femeile au avut de suferit din cauza lipsei de egalitate, ceea ce a dus la diferenţe de salarii şi de pensii. Acum acestea vor fi sprijinite să intre pe piaţa forţei de muncă şi să-şi atingă întregul potenţial, în timp ce taţii vor avea un rol mai important în creşterea copiilor. Directiva aduce de asemenea beneficii şi membrilor familiei care au grijă de generaţia vârstnică. În ansamblu, situaţia se va îmbunătăţi pentru bărbaţi, femei, familii şi economie ".

Directiva va intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor trebui să respecte reglementările în termen de trei ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.