Parlamentul din Ciad a aprobat, luni, cu majoritate de voturi, o nouă constituţie, aceasta oferindu-i mai multă putere preşedintelui Idriss Deby şi putându-i permite acestuia să rămână în funcţie până în anul 2033. Votul a fost boicotat de majoritatea legiuitorilor din opoziţie, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noua constituţie va impune din nou o limită de două mandate pentru preşedinţie, care a fost eliminată în 2005, în urma unui referendum. Însă, această regulă nu va fi aplicată retroactiv, ceea ce înseamnă că Deby ar putea fi preşedinte pentru încă două mandate după alegerile din anul 2021.

Această nouă constituţie urmează să fie semnată de Idriss Deby.

Potrivit opoziţiei, constituţia, care elimină funcţia de prim-ministru şi creează un sistem complet prezidenţial, are ca scop instalarea unei monarhii de facto în Ciad, un aliat al naţiunilor din Occident care luptă împotriva grupurilor jihadiste din vestul Africii.

Noua constituţie, aprobată cu 132 de voturi pentru şi două împotrivă, introduce mandate prezidenţiale de şase ani, în loc de patru ani. Aceasta ar însemna că Deby ar putea rămâne la putere până în anul 2033.

Deby a ajuns la putere în 1990, în urma unei rebeliuni. Recent, el a s-a confruntat cu greve şi proteste din cauza reducerii bugetului, cauzate de preţurile scăzute ale petrolului – aflat pe primul loc în exportul Ciadului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.