Reprezentanţii a două comisii parlamentare avertizează că hackerii ar fi încercat să influenţeze rezultatele referendumului istoric pentru ieşirea Regatului Unit din UE. O dovadă în acest sens este chiar prăbuşirea site-ului pentru înscrierea alegătorilor la referendum, care s-a prăbuşit cu doar câteva ore înainte de termenul limită, forţând autorităţile să prelungească cu două zile înscrierile pentru referendumul de Brexit, transmite The Telegraph.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisiile de Administraţie Publică şi Afaceri Constituţionale au precizat că există ”indicii” că respectivul site a fost blocat printr-un atac cibernetic masiv. Această dezvăluire are loc în timp ce agenţiile de informaţii americane acuză hackerii ruşi de amestecare în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, într-o încercare de a înclina balanţa electorală spre Donald Trump.

Parlamentarii au avertizta că hackerii care au vizat influenţarea referendumului au utilizat aşa-numiţi ”botnets”, adică calculatoare controlate de la distanţă, pentru a duce la capăt un atac cibernetic de tipul ”denial of service”.

Hackerii au preluat controlul asupra a zeci de mii de calculatoare şi le-au utilizat pentru a genera un trafic uriaş, care a dus în final la prăbuşirea site-ului de înregistrare pentru referendumul istoric privind apartenenţa Marii Britanii la UE.

Parlamentarii britanici au atras atenţia asupra unor atacuri sponsorizate de actori statali, precum Rusia şi China.

”Nu excludem posibilitatea că a existat o interferenţă străină în referendumul privind apartenenţa la UE, cauzată de folosirea botnets pentru un atac DDOS. Deşi nu credem că o asemenea interferenţă a avut vreun efect material asupar rezultatelor referendumului pentru Brexit”, se arată într-un comunicat al celor două comisii din Camera Comunelor.

De asemenea, raportul arată că autorităţile britanice trebuie să înveţe anumite lecţii despre ”protecţia şi rezistenţa împotriva unor posibile interferenţe străine” în alegeri.

Parlamentarii britanici au concluzionat că încrederea publică în administraţie a avut de suferit în urma campaniei pentre referendum, din cauza unei poziţii părtinitoare împotriva Brexitului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.