Parchetul spaniol cere pedepse cuprinse între opt şi 41 de ani împotriva celor trei acuzaţi în viitorul proces al dublului atentat de la Barcelona şi Cambrils, în august 2017, potrivit unui document obţinut de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dublul atac, revendicat de gruparea Statul Islamic, s-a soldat cu 16 morţi şi 140 de rănişi, la 17 şi 18 august 2017.

Cea mai mare pedeapsă, de 41 de ani, a fost cerută împotriva lui Mohamed Houli Chemlal.

Acuzat de faptul că face parte dintr-o organizaţie teroristă şi de deţinere de explozivi, el a supravieţuit unei explozii în casa în care celula fabrica explozivi.

Parchetul cere condamnarea la 36 de ani de închisoare a lui Driss Oukabir, care a închiriat în numele său autoutilitara folosită în atentatele de pe Las Ramblas, la Barcelona.

El cere condamnarea la opt ani de închisoare cu privire la colaborare cu o organizaţie teroristă a Said Ben Iazza, care a împrumutat celulei o furgonetă.

Procesul celor trei urmează să înceapă anul acesta, la o dată care nu a fost stabilită încă.

Las Ramblas de la Barcelona au fost mai întâi ţinta unui atac cu maşina, care aintrat în mulţime şi a ucis 14 oameni. Atacatorul, în vârstă de 22 de ani, a fugit cu o maşină, după ce a ucis şoferul.

Câteva ore mai târziu, cinci dintre complicii săi l-au imitat, intrând cu maşina în pietoni, în staţiunea balneară catalană Cambrils, după care i-au atacat cu cuţitul şi au înjunghiat mortal o femeie.

Aceşti şase jihadişti au fost ucişi de către poliţie, în urma atacurilor.

Potrivit justiţiei, Abdelbaki Es Satty, un marocan în vârstă de 44 de ani, care a devenit imam în orăşelul Ripoll din Catalonia, i-a îndoctrinat peaceşti tineri marocani sau de origine marocană, care aveau ca obiectiv să comită ”mai multe atentate de mare anvergură”, cu explozivi.

Bazilica Sagrada Familia, stadioanele FC Barcelona şi Real Madrid sau Turnul Eiffel de la Paris au fost citate ca ţinte posibile.

Însă explozia accidentală a asunzătorii lor, în care imamul Es Satty a murit, a determinat celula să improvizeze acest dublu atac.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.