Parchetul polonez a anunţat joi că a deschis o anchetă împotriva preşedintelui Tribunalului Constituţional Andrzej Rzeplinski, implicat într-un conflict deschis cu conservatorii aflaţi la putere la Varşovia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ancheta a fost deschisă pentru "neglijenţă sau abuz al prerogativelor" din partea preşedintelui Tribunalului, care continuă să evite audierea a trei judecători desemnaţi de majoritatea conservatoare din Parlament, a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului, Ireneusz Kunert, citat de presă.

Andrzej Rzeplinski riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare.

Această anchetă pare să se înscrie într-o serie de încercări ale conservatorilor din cadrul Partidului Lege şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski de a modifica funcţionarea instanţei, al cărei rol este de a veghea la conformitatea legilor cu Constituţia.

Însă potrivit unui verdict al Tribunalului, nominalizarea celor trei judecători nu a fost legitimă.

"Este o încercare, stângace dacă înţeleg eu bine, de amestec în independenţa şi caracterul distinct al puterii judiciare", a reacţionat Rzeplinski, citat de agenţia PAP.

Tribunalul Constituţional a denunţat săptămâna trecută majoritatea dispoziţiilor controversate ale unei noi legi cu privire la funcţionarea sa, adoptată de majoritatea conservatoare, ce se află la originea haosului legal şi unei avertizări din partea Bruxellesului pe tema respectării statului de drept în Polonia.

Guvernul a publicat marţi, dându-le astfel forţă de lege, 21 de decizii ale Tribunalului, însă a omis două, cu privire la funcţionarea Curţii.

Comisia Europeană (CE) "a luat notă" de această publicare şi şi-a reiterat "preocupările", potrivit unei purtătoare de cuvânt.

La sfârşitul lui iulie, Bruxellesul a dat Varşoviei un termen de trei luni să revadă măsurile adoptate cu privire la Tribunalul Constituţional, ţinta conservatorilor de când au ajuns la putere, în octombrie.

Aceste termen a fost prezentat de către conservatori un zid de apărare a opoziţiei care riscă să frâneze reformele dorite de putere.

Procedura declanşată de CE ar putea să conducă în final la impunearea unor sancţiuni precum o suspendare a drepturilor de vot ale Poloniei în cadrul UE.

Varşovia contestă legitimitatea Comisiei Europene în acest dosar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.