Parchetul belgian a cerut vineri justiţiei să dea curs mandatului european de arestare emis de Spania pe numele liderului separatist catalan Carles Puigdemont şi ale patru foşti miniştri din Executivul regional, au anunţat avocaţii lor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Justiţia belgiană îşi amână decizia cu privire la extrădarea lui Puigdemont

”Procurorul a cerut să se dea curs mandatului european de arestare”, în faţa judecătorului care urmează să se pronunţe asupra acestui subiect, a declarat unul dintre avocaţi, Christophe Marchand, în faţa unor jurnalişti.

Apărarea va putea să ”pledeze pe 4 decembrie”, a precizat el.

Marchand a catalogat drept ”foarte senină” prima înfăţişare, la Bruxelles, a foştilor membri ai Executivului catalan, care sunt inculpaţi dub acuzaţia că au organizat referendumul de autodeterminare ilegal de la 1 octombrie .

Până la următorul termen, avocaţii ”pot să dea în scris răspunsurile” la rechizitoriul parchetului, a precizat Paul Bekaert, avocatul lui Puigdemont.

Madridul a emis pe 3 noiembrie mandate europene de arestare pe numele lui Puigdemont, fostul preşedinte al regiunii catalane, dar şi ale foştilor miniştri regionali Antoni Comin, Meritxell Serret, Lluis Puig şi Clara Ponsati, care s-au exilat în octombrie în Belgia împreună cu acesta.

Cu foarte puţin timp înaonte, şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy a anunţat vineri că se va supune hotărârii justiţiei belgiene.

”Am încredere în puterea judiciară şi, mai presus de orice, respect şi mă conformez hotărârilor ei (...) Dacă începem să punem asta în discuţie, nu cred să ne aflăm pe drumul bun”, a apreciat Rajoy, la Göteborg, unde participă la un summit social al liderilor Uniunii Europene.

După pledoariile apărării, prevăzute pe 4 decembrie, judecătorul tribunalului de primă instanţă de limbă olandeză de la Bruxelles urmează să delibereze şi să ia o hotărâre.

Avocaţii au avertizat că vor folosi toate căile de recurs posibile, în apel, la Curtea de Casaţie, în cazul în care cererea de extrădare a Madridului va fi soluţionată pozitiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.