Economistul Santiago Pena, candidatul Partidului Colorado (conservator) aflat la putere de peste şapte decenii în Paraguay, a câştigat duminică detaşat alegerile prezidenţiale în faţa unui rival de centru-stânga, Efrain Alegre, care a denunţat corupţia endemică a ţării, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pena, în vârstă de 44 de ani, fost funcţionar al FMI, fost ministru de finanţe în mandatul preşedintelui Horacio Cartes (2013-2018) acuzat de SUA de corupţie, a obţinut 42,7 la sută din voturi, în timp ce Efrain Alegre a obţinut 27,5 la sută.

Cu puţin înainte de oficializarea rezultatului, Santiago Pena şi-a proclamat victoria, el promiţând să "alunge fatalismul”. “De mâine să începem să desenăm Paraguayul pe care ni-l dorim toţi, fără inegalităţi flagrante şi nedreptăţi sociale. Avem multe de făcut”.

Un candidat "anti-sistem", Paraguayo Cubas, cu discurs antiparlamentar, s-a situat pe locul trei, cu 2,9 la sută. "A primit voturi din ambele tabere, dar cei mai lezaţi sunt oponenţii” din coaliţia lui Alegre, a afirmat pentru AFP analistul politic Roberto Codas.

Santiago Pena a candidat pentru prima dată la alegerile la nivel naţional. În 2018, el a fost învins la primarele Partidului Colorado de actualul şef al statului, Mario Abdo Benitez. Preşedintele în exerciţiu nu poate candida la propria realegere. Santiago Pena îi va urma în funcţie în august. Mandatul său este pe cinci ani.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.