Papa Francisc şi-a încheiat, sâmbătă după-amiază, vizita pe Insula Lesbos din Grecia, el plecând în Italia cu 12 refugiaţi sirieni, toţi musulmani, de la centrul de migranţi de la Moria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele trei familii, inclusiv şase copii, s-au întâlnit cu Francisc pe pista aeroportului de la Mytilene, şi au urcat în avion.

Papa Francisc "a vrut să facă un gest în semn de bun venit" către refugiaţi, care se aflau în tabăra de pe insula greacă dinainte ca Acordul UE-Turcia în vederea trimiterii înapoi a migranţilor pe teritoriul turc să intre în vigoare, pe 20 martie, a anunţat Vaticanul într-un comunicat.

Vaticanul îşi va asuma responsabilitatea susţinerii celor trei familii de refugiaţi, ţnsă Comunitatea catolică Sant'Egidio se va ocupa, iniţial, de instalarea lor.

Papa Francisc s-a aflat, sâmbătă, timp de aproximativ cinci ore, pe Insula Lesbos din Grecia, într-o vizită istorică prin care vrea să îşi exprime susţinerea faţă de refugiaţii care încearcă să ajungă în Europa.

Papa a ajuns pe insulă imediat după ora locală 10.00 (10.00, ora României), cu aproximativ 20 de minute mai devreme decât era programat, şi a fost întâmpinat la scara avionului de către premierul grec Alexis Tsipras, precum şi de către patriarhul ecumenic Bartolomeu I şi arhiepiscopul Atenei şi întregii Grecii, Ieronim al II-lea.

Papa Francisc, alături de Patriarhul Bartolomeu al Constantinopopului şi Arhiepiscopul Ieronimos al II-lea al Atenei, au mers la Moria, o fostă bază militară unde sunt ţinuţi peste 3.000 de migranţi, după ce Uniunea Europeană şi Turcia au ajuns la un acord, luna trecută, pentru a limita fluxul migranţi. Acolo, ei s-au întâlnit cu o parte dintre refugiaţi, care au cerut azil.

În timpul vizitei Papei în tabăra de migranţi de la Moria au avut loc mai multe momente emoţionate. Unii refugiaţi au plâns în hohote în momentul în care s-au întâlnit cu Papa Francisc.

"Mulţumesc, Doamne. Îţi mulţumesc. Părinte, binecuvântează-mă!", i-a spus Papei un bărbat.

Copiii i-au oferit Papei Francisc desene, iar acesta a lăudat o fată pentru pictura sa. "Bravo. Bravo", i-a spus el, în timp ce dădea planşa membrilor personalului său. Suveranul Pontif le-a transmis apoi acestora: "Nu o împături. O vreau pe biroul meu".

Ulterior, Papa Francisc a ţinut un discurs în care a implorat Europa să acţioneze în criza migranţilor care afectează continentul "într-un mod care să fie demn de umanitatea noastră comună" şi să vină în ajutorul refugiaţilor, într-un spirit de fraternitate şi umanitate.

Papa, liderul spiritual al celor 1,2 miliarde de romano-catolici din lume, a apărat în repetate rânduri refugiaţii şi le-a cerut parohiilor catolice din Europa să îi găzduiască. Prima sa călătorie după ce a devenit Pontif, în 2013, a fost pe insula siciliană Lampedusa, unde, ca şi în Lesbos, au ajuns valuri întregi de refugiaţi.

Sute de mii de oameni au ajuns pe Insula Lesbos în ultimul an, după ce şi-au riscat viaţa traversând Marea Egee din Turcia, în cea mai gravă criză migratorie şi umanitară cu care se confruntă Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.    

Bruxelles-ul încearcă să rezolve problema semnând un acord cu Ankara, luna trecută, pentru a trimite refugiaţii ajunşi pe insulele elene după 20 martie înapoi în Turcia. În schimb, UE a început să preia deja o parte dintre refugiaţii sirieni din taberele turce.

Până marţi, Uniunea Europeană preluase 74 de refugiaţi sirieni din Turcia şi trimisese înapoi peste 300 de migranţi.

Acordul UE-Turcia este criticat de organizaţiile pentru drepturile omului, de ONU şi chiar de Papă, care a condamnat, în predica de Paşte, “respingerea” refugiaţilor.

Papa Francisc vrea, ca prin vizita de sâmbătă de pe Insula Lesbos, să atragă atenţia lumii asupra celei mai grave crize umanitare cu care se confruntă Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, să le reamintească oamenilor valorile creştine, dar şi să exercite presiuni asupra liderilor politici pentru a găsi o soluţie demnă la această situaţie, afirmă analişti citaţi de presa internaţională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...