Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, spitalizat miercuri din cauza unei infecţii respiratorii, este mai bine, după ce a petrecut ”o noapte bună”, şi ”şi-a reluat activitatea”, potrivit unei surse de la Vatican, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta este o veste bună, după această nouă alertă cu privire la şeful Bisericii Catolice, care suferă de probleme cronice de sănătate.

Noaptea Papei a fost ”liniştită”, iar personalul care-l monitorizează este ”foarte optimist”, potrivit agenţiei italiene de presă Ansa, care citează surse spitaliceşti.

Starea sănătăţii sale ”se îmbunătăţeşte treptat, iar tratamentul prevăzut continuă”, a anunţat un purtător de cuvânt al Sfântului Scaun, Matteo Bruni.

Este vorba mai degrabă despre veşti liniştitoare, după ce informaţii contradictorii de la Vatican au provocat miercuri îngrijorări cu privire la starea reală a sănătăţii papei argentinian.

După ce a evocat ”examene programate”, purtătorul de cuvânt al Vaticanului a anunţat până la urmă, miercuri seara, că Framcosc suferă de o ”infecţie respiratorie”.

”În ultimele zile, Papa Francisc a întâmpinat dificultăţie respiratorii şi (...) a fost internat la Policlinica A Gemelli la controale medicale”, potrivit lui Matteo Bruni.

Aceste analiza au ”arătat o infecţie respiratorie” - fără legătură cu covid-19 -, iar Papa urmează un tratament la spital, timp de ”câteva zile”, a precizat el.

Suveranul Pontif urmează, însă, să fie în măsură să conducă, duminică, slujba de Florii, la Vatican, ”dacă nu apare ceva neprevăzut”, anunbţă sursele spitaliceşti citate de Ansa.

Programul Papei prevede sărbători în Săptămâna Sfântă a Peştelui, o perioadă importantă în lumea catolică, iar Suveranul Pontif este aşteptat în aprilie la Budapesta.

Această spitalizare a luat toată lumea prin surprindere, după ce Jorge Bergoglio a participat miercuri dimineaţa, ca în fiecare săptămână, la Audienţa Generală, în Piaţa Sfântul Petru, unde a zâmbit şi i-a salutat pe credincioşi din ”papamobil”.

Francisc, care se deplasează în scaun cu rotile din 2022, din cauza unor dureri cronice la genunchi, a fost spitalizat timp de zece zile la Spitalul Gemelli, în iulie 2022, şi a fost supus unei operaţii grele la colon.

El a recunoscut că a rămas cu ”sechele” după anestezie, care l-au determinat să îndepărteze, până acum, o intervenţie chirurgicală la genunchi.

Durerile cauzate de această articulaţie, care l-au obligat să-şi anuleze mai multe întâlniri în 2022 şi să-şi amâne un turneu în Africa, se află în centrul unor specualţii cu privire la o eventuală demisie.

Şeful Bisericii Catolice a lăsat mereu uşa deschisă acestei posibilităţi.

Predecesorul său Benedicat al XVI-lea a demisionat în 2013, luând întreaga lume prin surprindere.

Însă Francisc şi-a schimbat recent poziţia în acest subiect delicat.

După ce a evocat posibilitatea de ”a se da la o parte”, afirma în februarie că demisia unui papă ”nu trebuie să devină o modă” şi dădea asigurări că această ipoteză ”nu figurează pe agenda (sa) pentru moment”.

Papa este monitorizat în permanenţă de o echipă de îngrijitori, atât la Vatican, cât şi în vizitele sale în străinătate, o măsură de precauţie necesară, în contextul în care octogenarul are un dosar medical greu, iar la 21 de ani era să moară din cauza unei pleurezii şi a fost supus unei ablaţii parţiale a unui plămân.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.