Papa Francisc, un neobosit apărător al ”deschiderii către ceilalţi”, a pledat sâmbătă în favoarea ”eradicării relelor indiferenţei” la o întâlnire cu refugiaţi, în a doua zi a vizitei sale în Ungaria, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iezuitul argentinian, în vârstă de 86 de ani, cu o sănătate fragilă, a dat tonul încă de la sosirea sa, vineri, la Budapesta.

El a avertizat împotrriva ”rigidităţii”, ”închiderilor” şi tendinţei ”replierii”, într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa premierul naţionalist Vikor Orban, pe care l-a arătat cu degetul din cauza politicii acestuia împotriva migranţilor.

Sâmbătă, aproximativ 600 de refugiaţi - majoritatea originari din Ucraina - şi persoane sărace s-au adunat la Biserica neogotică Sfânta Elizabeta, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea în centrul capitalei ungare.

Aproximativ 1.000 de credincioşi au asistat la eveniment, în curtea bisericii.

După ce a ascultat diverse mărturii, între care şi a lui Oleg Iakovlev, un ucrainean cu cinci copii, care a povestit că a fugit din ţara sa aflată în război, Papa le-a mulţumit ungarilor şi asociaţiilor religioase că au primit cu ”generozitate” şi ”entuziasm atât de mulţi refugiaţi ucraineni”, fără să-i evoce pe cei din alte ţări.

Spre deosebire de discursul său obişnuit, Guvernul orban îşi laudă ospitalitatea oferită celor veniţi din Ucraina vecină - o temă centrală a acestei a doua vizite a Papei în mai puţin de doi ani în această fostă ţară comunistă din Europa de Est.

”ÎNTOARCERE RAPIDĂ”

Începând din februarie 2022, peste două milioane de ucraineni au intrat pe teritoriul ucrainean, însă numai 35.000 au cerut statul ”protecţiei temporare” introdus de către uniunea Europeană (UE), potrivit unor date de la Înaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi (UNHCR).

”Ne simţim în siguranţă aici, ne ajută mulţi oameni”, a declarat Olesia Misiats, mama a trei copii, care a fugit de la Kiev anul trecut.

Aşezată, în biserică, alături de fiica şi soţul său, ea se declară ”fericită” de acesstă vizită.

”Îl respect mult pe Papă, pentru că se roagă pentru Ucraina. El vrea ca acest război să se termine”, declară ea.

În faţa porţii închise, sub un cer fumuriu, Elena, o dansatoare ucraineancă în vârstă de 43 de ani, care nu vrea să-şi spună numele de familie, a venit ”pentru a-l vedea pe Papă, care este un mare apărător al păcii”.

”Am un copil de nouă ani, iar tot ceea ce contează este ca copiii noştri să rămână în viaţă”, declară ea AFP. alături de sora sa, Vika.

”N-am avut probleme aici, dar vrem să ne întoarcem repede şi nu ne integrăm cu adevărat”, spune ea,.

De fapt, poziţia ambiguă a lui Viktor Orban faţă de război nu-i face deloc pe refugiaţi să se ataşeze de Ungaria.

Refuzul său de a trimite armament Kievului şi menţinerea unor legături strânse cu Kremlinul sunt contrare solidarităţii afişate de către uniunea Europeană (UE) şi NATO, din care Ungaria face parte.

Situaţia este şi mai dură pentru celelalte naţionalităţi, în contextul decăderii sistemului integrării.

SĂNĂTATE

Departe de primirea binevoitoare şi fără distrincţie promovată de Francisc, Viktor Orban îşi agită apărarea ”civilizaţiei creştine” pentru a-i respinge pe migranţi.

Sub egida sa, Ungaria a ridicat garduri la frontieră, a încarcerat refugiaţi în ”zone de tranzit” închise şi restrânge depunerea cererilor de azil la ambasade din străinătate - o politică din cauza căreia a fost condamnată în mai multe rânduri de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

În 2022, doar 18 persoane au obţinut statutul de refugiaţi în Ungaria, un număr derizoriu, care nu are echivalent în UE.

Suveranul Pontif s-a întâlnit anterior, sâmbătă dimineaţa, cu copii şi tineri cu dizabilităţi, care au cântat în faţa sa.

Înainte de prânz, el a vizitat comunitatea greco-catolică, Biserica Orientală de rit bizantin, care recunoaşte autoritatea Romei.

El urma să susţină alt discurs la ora 14.30 GMT (17.30, ora României), pe un stadion pe care sunt aşteptaţi 11.000 de tineri.

În pofida unor dureri de genunchi persistente care-l obligă să se deplaseze în scaunul cu rotile, Papa zâmbeşte şi pare în formă în această a 41-a vizită în străinătate, la o lună după ce a fost spitalizat timp de trei zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.