Ungaria l-a graţiat pe liderul Hunnia, o grupare de extremă dreapta, György Budahazy, condamnat din cauza unor atacuri vizând politicieni la sfârşitul anilor 2000, ”cu ocazia” vizitei Papei Francisc, care a sosit vineri la Budapesta, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Între persoanele care au beneficiat de această graţiere, a precizat ea, ”s-a decis suspendarea pedepsei cu închisoarea” a unor membri ai formaţiunii de extremă dreapta ”Hunnia”, în prezent dispărută.

Liderul Hunnia, György Budahazy, în vârstă de 53 de ani, a fost condamnat în 2016 la 13 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de ”fapte teroriste”, împreună cu alţi 16 activişti.

Ei au fost găsiţi vinovaţi de comiterea unei serii de atacuri - în periioada 2007-2009 - cu arme de foc şi coteiluri Molotov, împotriva unor deputaţi socialişti şi liberali, care se aflau la acea vreme la putere, la domiciliile acestora.

Potrivit parchetului, obiectivul grupării era să-i intimideze pe parlamentari, pentru a le influenţa votul.

La finalul procesului, procurorul a calificat această serie de atacuri drept ”unică” în istoria Ungariei din ultimele decenii.

György Budahazy, care a denunţat la acea vreme ”o mascaradă de proces”, a plecat de la Închisoarea din Vac (nord) pe cal - simbolul, în cadrul extremei drepte, al trecutului rebel al ţării - cu pumnul ridicat în semn de victorie.

El a promis, într-un interviu acordat tabloidului Blikk, să spună a ”rugăciune de mulţumire” în timpul slujbei de duminică a Papei Francisc.

Opozantul Ferenc Gyurcsany, un fost premier ungar, a denunţat vineri, pe Facebook, un Guvern ”nebun şi necinstit”.

În opinia lui Sandor Csintalan, un fost oficial socialist victimă al grupului Hunnia, ”invocarea Sfâtului Părinte într-o decizie atât de imorală şi de scandaloasă este un sacrilegiu”.

”Katalin Novak face din György Budahazy «un erou naţional, un fel de Robin Hood”, denunţă el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.