Papa Francisc şi-a oferit duminică o lungă baie de mulţime, la bordul ”papamobilului”, după slujba de Paşte, înainte să dea lumii binecuvântarea ”Urbi et Orbi” de la Roma, pe fondul unor îngrijorări cu privire la starea sănătăţii precare a Suveranului Pontif în vârstă de 87 de ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La sfârşitul slujbei, Francisc, zâmbind şi aparent într-o formă bună a salutat şi binecuvântat îndelung credincioşii de la bordul ”papamobilului”, în aclamaţiile mulţimii adunate în spatele barierelor de securitate pe aleile Pieţei Sfântul Petru şi pe bulevadul către Vatican.

”Viva il Papa!” au strigat pelerinii, cu smartphone-ul în mână, sau agitând steaguri.

Adunaţi în spatele unui dispozitiv de protecţie important, ei asistă începând de la ora locală 12.00 (13.00, ora României), la binecuvântarea ”Urbi et Orbi” (”Către Cetate şi Lume”), în care Papa face un tur de orizont al conflictelor internţaionale.

Un moment culminant al calendarului liturgic catolic, slujba a avut loc în Piaţa Sfântul Petru, la Vatican, în faţa a 30.000 de credincioşi, şi a fost transmisă în direct în întreaga lume.

Îmbrăcat în alb, şeful Bisericii Catolice, care a sosit în scaunul cu rotile, pe o vreme înnorată, a prezidat ceremonia de aproape o oră de pe o estradă împodobită ca în fiecare an cu decoraţiuni florale bogate.

Vineri, Francisc a relansat speculaţii cu privire la starea sănătăţii sale, după ce şi-a anulat în ultimul moment participarea la tradiţionalul Drum al Crucii, la Colosseum.

Vaticanul a pecizat că această măsură a fost luată ”pentru protejarea sănătăţii sale, în vederea priveghiului” de sâmbătă ”şi slujbei din Duminica Paştelui”.

PRIVEGHI SÂMBĂTĂ

Francisc a oficiat în mod normal sâmbătă, fără să dea semne de oboseală, în pofida celor două ore şi jumătate de celebrări solemne, în prezenţa a 8.000 de credincioşi.

El a susţinut o predică de zece minute în italiană, fără vreo dificultate.

În această predică, el a vorbit împotriva ”pietrelor morţii”, ”zidurilor egoismului şi indiferenţei” şi ”tuturor aspiraţiilor la pace zdrobite de cruzimea, ura şi ferocitatea războiului”.

După ceremonie, el a făcut un dus-întors în aripa bazilicii în scaunul cu rotile, zâmbind, salutând şi binecuvântând energic credicioşii adunaţi la bariere, dintre mulţi i-au întisn mâna sau îl fotografiuau cu smartphone-urile, într-o atmosferă călduroasă.

Anularea de vineri - cu doar câteva minute înainte de începerea ceremoniei, care i-a obligat pe organizatori să retragă în pripă fotoliul papal - şi comunicarea laconică a Vaticanului au contribuit la relansarea unor întrebări despre starea sănătăţii şubrede a lui Jorge Bergoglio.

Iezuitul şi-a anulat participarea la ”Via Crucis” în 2023, însă acea decizie avea loc în urma unei spitalizări de trei zile din cauza unei bronşite şi a fost comunicată în avans.

MARATON

Un pilon central al calendarului catolic, Săptămâna Patimilor, care implică numeroase ceremonii de Paşte, este un adevărat maraton pentru un octogenar care se deplasează de doi ani cu scaunul cu rotile.

Francisc a apărut obosit recent şi a fost nevoit, în mai multe rânduri, să delege lectura discursurilor sale, invocând o bronşită, din cauza căreia a fost supus la examene într-un spital, la Roma, la sfârşitul lui februarie.

El a renunţat şi la lectura predicii din Duminca Rusaliilor, fără să dea explicaţii.

În pofida unei operaţii grele la abdomen, în 2023, Francisc, care nu-şi ia niciodată concediu, continuă să se supună ritmului alert al vaticanului, unde poate primi până la zece interlocutori într-o simineaţă.

Vârsta sa şi sănătatea sa precară par însă să-l prindă din urmă.

El nu a mai călătorit de la vizita la Marsilia, în sudul Franţei, în septembrie, şi a fost nevoit să-şi anuleze o deplasare la Dubai, la COP28, în decembrie, din cauza unei bronşite.

Francisc a lăsat întotdeauna ”uşa deschisă” unei eventuale demisii, la fel ca predecesorul său Benedict al XVI-lea.

Însă, într-o autobiografie publicată la mijlocul lui martie, el reiterează că nu are vreun ”motiv serios” să renunţe la sarcina sa, o ”ipoteză îndepărtată” care s-ar justifica doar în cazul unei ”împiedicări fizice grave”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.