Papa Francisc, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopopului şi Arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei au semnat, sâmbătă, pe Insula Lesbos din Grecia, o declaraţie comună în care îndeamnă comunitatea internaţională să facă o prioritate din protecţia vieţii umane şi să extindă acordarea azilului temporar pentru cei care au nevoie de protecţie internaţională, relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Papa Francisc, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopopului şi Arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei au semnat această declaraţie comună sâmbătă, în timpul unei vizite istorice, emoţionante şi extrem de politizate, la centrul de detenţie pentru migranţi de la Moira, pe Insula Lesbos.

Ei îi îndeamnă în acest document pe liderii politici "să angajeze toate mijloacele cu scopul de face astfel încât indivizii şi comunităţile, inclusiv creştinii, să rămână în ţările lor de origine şi să se bucure de dreptul fundamental de a trăi în pace şi securitate".

Reuniunea celor trei lideri religioşi a fost "menită să le insufle curaj şi speranţă celor care caută refugiu şi tuturor celor care îi primesc şi îi ajută", se arată în declaraţie.

Sute de mii de oameni au ajuns pe Insula Lesbos în ultimul an, după ce şi-au riscat viaţa traversând Marea Egee din Turcia, în cea mai gravă criză migratorie şi umanitară cu care se confruntă Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.    

Bruxelles-ul încearcă să rezolve problema semnând un acord cu Ankara, luna trecută, pentru a trimite refugiaţii ajunşi pe insulele elene după 20 martie înapoi în Turcia. În schimb, UE a început să preia deja o parte dintre refugiaţii sirieni din taberele turce.

Până marţi, Uniunea Europeană preluase 74 de refugiaţi sirieni din Turcia şi trimisese înapoi peste 300 de migranţi.

Acordul UE-Turcia este criticat de organizaţiile pentru drepturile omului, de ONU şi chiar de Papă, care a condamnat, în predica de Paşte, “respingerea” refugiaţilor.

Papa Francisc vrea, ca prin vizita de sâmbătă de pe Insula Lesbos, să atragă atenţia lumii asupra celei mai grave crize umanitare cu care se confruntă Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, să le reamintească oamenilor valorile creştine, dar şi să exercite presiuni asupra liderilor politici pentru a găsi o soluţie demnă la această situaţie, afirmă analişti citaţi de presa internaţională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.