Justiţia antiteroristă a dispus, la patru ani de la atacurile jihadiste din ianuarie 2015 la Paris şi Montrouge, judecarea într-un proces cu juri a 14 suspecţi, bănuiţi în diverse grade de susţinerea logistică a fraţilor Kouachi şi a lui Amédy Coulibaly, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procesul acestor atacuri - care au vizat redacţia Charlie Hebdo, o poliţistă municipală şi supermarketul Hyper Cacher - soldate cu 17 morţi şi care au înmărmurit Franţa şi străinătatea ar putea să aibă loc în 2020, într-un tribunal special alcătuit numai din magistraţi.

Acesta ar fi primul proces al unui atentat comis în Franţa de la procesul din 2017 cu privire la atacurile armate ale tânărului jihadist Mohamed Merah, comise cu cinci ani mai înainte.

La 7 ianuarie 2015, fraţii Chérif şi Saïd Kouachi - islamişti radicali - au ucis 12 peraoane în atacuri la săptămânalul satiric Charlie Hebdo, după care au reuşit să fugă.

A doua zi, Amédy Coulibaly a ucis o poliţistă municipală la Montrouge (Hauts-de-Seine). La 9 ianuarie, el a ucis patru bărbaţi - toţi evrei -, într-o luare de ostatici la magazinul cuşer Hyper Cacher, în estul Parisului.

Coulibaly a fost ucis la faţa locului într-un asalt al poliţiei, iar fraţii Kouachi au fost ucişi prin împuşcare, cu puţin timp înainte, într-o tipografie la Dammartin-en-Goële (Seine-et-Marne), în care s-au baricadat. Aşa s-au încheiat primele atentate dintr-un val jihadist în Franţa, soldat în total cu 251 de morţi.

Dintre cei 14 acuzaţi - care pot face apel împotriva ordonanţei semnate joi de către judecători -, 11 se află pe mâna justiţiei framceze, iar trei sunt vizaţi de mandate de arestare.

Cei trei acuzaţi vizaţi de un mandat de arestare sunt Hayat Boumedienne, un partener al lui Coulibaly, şi doi fraţi Belhoucine, plecaţi cu câteva zile înainte de atacuri într-o zonă irakiano-siriană. Cei doi sunt presupuşi morţi.

Magistraţii de la polul antiterorist al Tribunalului Parisului au dispus de asemenea o disjungere în vederea continuării investigaţiilor cu privire la susţinători ai fraţilor Kouachi - şi anume în Yemen.

Atacul jihadist vizând săptămânalul satiric Charlie Hebdo a fost revendicat din Yemen - de către Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), iar un cadru al acesteia, Peter Cherif, a fost arestat la 18 decembrie la Djibouti.

Acest apropiat al fraţilor Kouachi - prin intermediul filierei jihadiste din Buttes-Chaumont - a fost predat ulterior Franţei, unde este inculpat şi încarcerat.

”Nu este exclus ca acela dintre fraţii Kouachi care s-a dus în Yemen în 2011 să se fi întâlnit acolo cu Peter Cherif”, scriu judecătorii Nathalie Poux, David de Pas şi Emmanuelle Robinson în această ordonanţă de 271 de pagini.

UN PRESUPUS ”COMPLICE” ÎN BOXĂ

Judecătorii reţin acuzaţiile cele mai grele împotriva celui mai mare dintre fraţii Belhoucine - Mohamed -, şi împotriva lui Ali Riza Polat, un apropiat al lui Coulibaly aflat în detenţie în Franţa.

Ei dispun să fie judecaţi cu privire la ”complicităţi la crime” comise de cei trei terorişti.

Însă numai Ali Riza Polat, în vârstă de 23 de ani, ar urma să se afle în banca acuzaţilor.

Numele său este necunoscut marelui public, însă acest apropiat al lui Coulibaly care se află în detenţie de patru ani este acuzat în legătură cu un rol central în pregătirea atentatelor, mai ales în furnizarea arsenalului folosit de către cei trei terorişti.

Acest franco-turc, care s-a radicalizat în 2014, ar fi efectuat un transport de armament din oraşul belgian Charleroi la Paris, cu şase luni înainte de atentate şi a recuperat motocicleta folosită de către Coulibaly în timpul asasinării tinerei poliţiste la Montrouge.

”El cunoştea şi împărtăşea adeziunea principalilor autori la ideologia jihadului şi la organizaţia teroristă «Statul Islamic» (SI)”, scriu judecătorii, apreciind că el ”cunoştea dinainte natura teroristă a planurilor criminale aflate în pregătire”.

Mohamed Belhoucine este, la rândul său, suspectat de o susţinere logistică şi ideologică. Anchetatorii au stabilit că el este autorul depunerii jurământului de credinţă faţă de gruparea Statul Islamic citit de către Coulibaly într-o înregistrare video de revendicare şi că a putut juca un rol de intermediar cu un comanditar.

Împotriva altor trei suspecţi, care au fost inculpaţi şi au fost încarceraţi o vreme, procedurile penale au fost abandonate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.