Un fiu al celebrului baron al drogurilor Joaquín "El Chapo" Guzmán a fost extrădat în SUA sub acuzaţia de trafic de droguri, a anunţat procurorul general al SUA, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ovidio Guzmán este suspectat că a condus, împreună cu fratele său, puternicul cartel de droguri Sinaloa, fondat de tatăl său.

Ovidio este acuzat, de asemenea, că a ordonat uciderea unei cântăreţe care refuzase să cânte la nunta sa.

El a fost arestat în ianuarie în statul Sinaloa din nordul Mexicului şi de atunci se află în detenţie.

"Această acţiune este cel mai recent pas în efortul Departamentului de Justiţie de a ataca fiecare aspect al operaţiunilor cartelului", a afirmat procurorul general al SUA, Merrick Garland, într-o declaraţie referitoare la extrădare.

"Lupta împotriva cartelurilor a presupus un curaj incredibil din partea forţelor de ordine din Statele Unite şi a celor mexicane, precum şi a militarilor, mulţi dintre ei dându-şi viaţa pentru justiţie", a spus Garland, care a mulţumit, de asemenea, guvernului mexican pentru ajutorul acordat în vederea aducerii lui Ovidio în SUA.

Nu a existat nicio reacţie imediată la extrădare din partea autorităţilor mexicane.

Aceasta vine la câteva zile după ce soţia tatălui lui Ovidio, Emma Coronel, în vârstă de 33 de ani, a fost eliberată din închisoare în SUA după ce a fost condamnată în noiembrie 2021 pentru trafic de droguri.

Soţul ei ispăşeşte o pedeapsă pe viaţă într-o închisoare de maximă siguranţă din Colorado pentru conducerea cartelului Sinaloa.

Ovidio Guzmán este unul dintre cei patru copii pe care El Chapo i-a avut în timpul relaţiei sale cu Griselda López în anii 1980 şi 1990. Cel mai mare dintre ei, Edgar, a fost ucis într-un schimb de focuri al cartelului în 2008.

El Chapo mai are şi alţi copii din căsătoria sa anterioară şi din relaţia ulterioară cu Coronel.

Guzmán, cunoscut şi sub numele de "El Ratón" (Şobolanul), a fost arestat în oraşul Culiacán, în urma unei operaţiuni de supraveghere de şase luni.

Douăzeci şi nouă de persoane au murit în schimbul de focuri care a urmat, iar membrii cartelului său au incendiat autobuze şi maşini pentru a bloca drumurile de acces şi a împiedica întăririle poliţiei să ajungă în oraş.

Ovidio a fost transportat la Mexico City cu un elicopter, de teamă că, dacă ar fi fost transportat pe şosea, asasinii săi ar fi încercat să atace convoiul.

În iunie 2020, forţele de securitate l-au reţinut pentru scurt timp, dar preşedintele mexican Andrés Manuel López Obrador a ordonat eliberarea lui Ovidio "pentru a nu pune populaţia în pericol", în timp ce asasinii din Sinaloa au incendiat autobuze şi s-au angajat în schimburi de focuri cu poliţia şi soldaţii.

El s-a ascuns în următoarele 18 luni, înainte de a fi arestat din nou în ianuarie 2023.

Cartelul Sinaloa este o organizaţie criminală transnaţională care, potrivit estimărilor autorităţilor americane de aplicare a legii, ar fi introdus în SUA peste 1.000 de tone de cocaină, marijuana, metamfetamine şi heroină.

Asasinii cartelului au răpit, torturat şi ucis membri ai bandelor rivale pentru a-şi consolida puterea.

Membrii au mituit, de asemenea, ofiţeri de poliţie şi politicieni de rang înalt din Mexic şi din America Centrală pentru a trece cu vederea transporturile de droguri sau chiar pentru a anunţa cartelul despre raiduri iminente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.