Otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi probabil a fost orchestrată de către ”oficiali de rang înalt” din Guvernul rus, acuză şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, sporind presiunile internaţionale asupra Moscovei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Atunci când (oamenii) văd eforturile depuse pentru otrăvirea unui disident şi recunosc că există şanse puternice ca asta să vină de la oficiali ruşi de rang înalt, eu cred că nu e un lucru bun pentru poporul rus”, a declarat secreatrul de Stat american.

Mike Pompeo a reafirmat că Washingtonul şi aliaţii săi europeni vor să vadă Rusia ”că-i face să dea socoteală pe cei vinovaţi”.

Americanii încearcă să-i identifice pe vinovaţi, a anunţat Pomepo.

”Este un lucru pe care-l vom examina, evalua şi ne vom asigura că facem ceea ce avem de făcut pentru a reduce probabilitatea ca alte lucruri ca acesta să se întâmple din nou”, a declaart şeful diplomaţieiamericane.

Donald Trump - acuzat adesea de laxism cu privire la Vladimir Putin - declara săptămâna trecută că ”nu a văzut încă” probele otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, după ce Germania a anunţat că opozantul a fost otrăvit cu un agent neurotoxic ”de tip noviciok”.

Rusia dă asigurări că medicii ruşi nu au găsit nicio urmă de otravă în organismul lui Navalnîi şi pune la îndoială versiunea europeană, pe care o respinge drept o ”campanie de dezinformare” cu scopul de a-i impune sancţiuni.

Statele membre G7 au îndemnat marţi Moscova să trimită ”urgent” autorii ”otrăvirii confirmate” a lui Aleksei Navalnîi în faţa justiţiei şi a denunţat drept ”inacceptabil” orice recurs la armament chimic.

”ACUZAŢII NEFONDATE ŞI ULTIMATUMURI” GERMANE

Pe de altă parte, Moscova a protestat miercuri pe lângă ambasadorul german faţă de ”acuzaţii nefondate şi ultimatumuri” ale Germaniei cu privirela otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, ameninţând că un refuz de a-i transmite dosarul medical ar fi o ”provocare grosolană şi ostilă”.

Ministerul rus de Externe a acuzat totodată într-un comunicat Guvernul german că foloseşte cazul Navalnîi cu scopul de a ”discredita” Rusia ”pe scena internaţională”.

Moscova anunţă în acest comunicat că a cerut Berlinului să-i furnizeze ”toate datele medicale, inclusiv biomateriale, rezultatele examenelor şi eşantioane de teste” ale lui Navalnîi, pentru ca ”specialişti (ruşi) să le studieze aprofundat şi să le verifice”.

”Lipsa acestor dicumente va fi considerată un refuz al Guvernului federal german de a stabili adevărul în cadrul unei anchete obiective” cu privire la ceea ce i s-a întâmplat principalului opozant rus, afirmă ministerul rus.

”Întreaga responsabilitate a consecinţelor unei asemenea politici va reveni Guvernului federal german şi aliaţilor săi în NATO şi Uniunea Europeană (UE)”, avertizează Moscova.

Aleksei Navalnîi, principalul opozant al Kremlinului, cunoscut prin anchete anticorupţie şi prin organizarea multor manifestaţii - este spitalizat la Berlin, după ce a fost otrăvit în Rusia cu un agent neurotoxic de tip noviciok, potrivit medicilor germani.

Germania şi Occidentul au somat Kremlinul să prezinte explicaţii cu privire la soarta opozantului şi să trimită în faţa justiţiei autorii otrăvirii.

UE a evocat posibile sancţiuni, iar Berlinul  a anunţat că nu exclude o suspendare a gazoductului său far cu Rusia, Nord Stream 2.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.