Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a certat Uniunea Europeană şi a avertizat că decizia Franţei de a trimite ajutor militar Armeniei ar putea declanşa un nou conflict în Caucazul de Sud, după operaţiunea militară azeră fulgerătoare de luna trecută care a permis preluarea controlului în enclava separatistă Nagorno-Karabah, locuită majoritar de etnici armeni nevoiţi acum să ia calea exilului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, s-a retras săptămâna trecută de la o întâlnire mediată de UE cu premierul armean Nikol Paşinian, în cadrul căreia Bruxelles-ul a declarat că este alături de Armenia.

Aliev a criticat apoi abordarea UE - şi în special poziţia Franţei - atunci când preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a contactat la telefon, potrivit unui comunicat azer transmis sâmbătă seara.

Preşedintele Ilham Aliev a declarat "că, din cauza poziţiei bine cunoscute a Franţei, Azerbaidjanul nu a participat la reuniunea de la Granada", a precizat biroul prezidenţial azer.

"Şeful statului a subliniat că furnizarea de arme Armeniei de către Franţa este o abordare care nu serveşte păcii, ci una menită să inflameze un nou conflict, iar dacă un nou conflict va avea loc în regiune, Franţa va fi responsabilă pentru provocarea acestuia", afirmă comunicatul azer.

Franţa a convenit asupra unor contracte viitoare cu Armenia pentru a-i furniza acesteia echipamente militare care să contribuie la asigurarea apărării sale, a declarat ministrul de externe Catherine Colonna la 3 octombrie, în timpul unei vizite la Erevan. Ea a refuzat să detalieze ce fel de ajutor militar este prevăzut pentru Armenia în cadrul viitoarelor contracte de furnizare.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat Azerbaidjanul, spunând că Baku pare să aibă o problemă cu dreptul internaţional.

Aliev a restabilit luna trecută controlul asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah printr-o operaţiune militară fulger, de 24 de ore, care a declanşat exodul către Armenia al celor mai mulţi dintre cei 120.000 de etnici armeni din teritoriu.

Aliev a declarat că a acţionat în conformitate cu dreptul internaţional, adăugând că opt sate din Azerbaidjan sunt "încă sub ocupaţie armeană şi a subliniat importanţa eliberării acestor sate de sub ocupaţie".

Preşedintele azer a vizitat duminică Georgia şi a mulţumit Tbilisi pentru că s-a oferit să medieze un acord de pace între Azerbaidjan şi Armenia. Însă un diplomat armean a declarat că se teme că Azerbaidjanul ar putea iniţia o nouă invazie în câteva săptămâni. "Ne aflăm acum sub ameninţarea iminentă a unei invazii", a declarat ambasadorul desemnat al Armeniei la UE, Tigran Balayan, pentru Brussels Signal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.