Justiţia rusă a desemnat drept ”extremiste” organizaţiile opozantului politic rus încarcerat Aleksei Navalnîi, omăsură care permite lichidarea acestora şi o reprimare sporită a susţinătorilor acestora odată cu apropierea alegerilor legislative prevăzute în septembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”S-a recunoscut că aceste organizaţii nu doar că difuzau în mod voit informaţii care incitaula ură şi la ostilitate faţă de reprezentanţii puterii, ci şi că ele comiteau infracţiuni şi delicte extremiste”, a declarat presei un reprezentant al parchetului, Alksei Jafiarov, după anunţarea hotărârii.

Această hotărâre vizează atât Fondul Luptei împotriva Corupţiei (FBK), cunoscut prin anchete răsunătoare despre stilul de viaţă şi corupţia elitelor ruse, cât şi birourile regionale ale lui Aliksei Navalnîi, care se ocupau de organizarea unor manifestaţii şi campanii electorale.

Potrivit echipei de avocaţi Komanda 29, care a apără FBK, audierea a durat, miercuri peste 12 ore.

Komanda 29 a anunţat că face apel împotriva acestei hotărâri.

Aleksei Navalnîi a promis, la rândul său, că ”nu va da înapoi” după anunţarea hotărârii.

”Ne vom descurca, vom evolua, ne vom adapta. Dar nu vom da înapoi de la obiectivele şi ideile noastre. Aceasta ste ţara noastră şi nu avem alta”, afirmă el într-o postare pe Instagram.

DOCUMENTE CLASIFICATE SECRETE

Avocaţii au denunţat într-un comunicat ”un proces cu uşile închise şi anumite documente clasificate secrete”.

”În timpul audierii, toate cererie apărării au fost respinse şi nicio probă suficientă de vină nu a fost prezentată”, denunţă ei.

Parchetul a salutat, în schimb, o hotărâre ”legală şi justificată”.

Rezultatul acestei proceduri ridica puţine îndoieli, iar reţeaua birourilor regionale a lui Navalnîi a fost introdusă, la sfârşitul lui aprilie, pe lista organizaţiilor ”extremiste” a serviciilor ruse de supraveghere financiară.

Astfel, reţeaua s-a autodizolvat, pentru a evita urmărirea membrilor săi.

Justiţia rusă a dispus miercuri lichidarea celorlalte organizaţii, inclusiv FBK.

Colaboratorii formaţiunilor ”extremiste” riscă, în Rusia, pedepse grele cu închisoarea.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat săptămâna trecută o lege care interzice colaboratorilor organizaţiilor ”extremiste” să participe în alegeri, înaintea scrutinului legislativ prevăzut în septembrie.

Reprimarea echipei lui Navalnîi a crescut, în ultimele luni - motiv din care mai multe cadre au plecat în exil - dar şi a presei independente şi altor membri ai opoziţiei.

Aleksei Navalnîi ispăşeşte o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de fraudă pe care-l denunţă drept ”politic”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.