Serviciile germane de informaţii interne (BfV) au clasat miercuri Organizaţia de Tineret - Junge Alternative (JA) - a Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) drept organizaţie ”extremistă”, ceea ce permite plasarea acesteia sub o supraveghere intensivă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficiul Federal al Protecţiei Constituţiei (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV) a anunţat această clasare după patru ani de anchetă privind aripa de tineret a AfD, care are din 2017 un grup parlamentar şi pe care unele institute de sondare îl plasează în prezent pe poziţia a treia în intenţiile de vot.

BfV consideră astfel că organizaţia de tineret a AfD este ”extremistă”, în mod clar xenofobă şi susceptibilă să adopte un ”comportament nepaşnic” faţă de persoane percepute ca străine, precizează într-un comunicat Oficiul.

Alte două organizaţii - ”EinPercent e.V” şi ”Institutul Politicii de Stat” - cu legături cu mişcarea extrmistă a ”noii drepte” sunt plasate şi ele sub o supraveghere strânsă.

”Nu există vreo îndoială că aceste trei grupări urmăresc scopuri anticonstituţionale”, acuză în comunicat directorul BfV, Thomas Haldenwang.

El acuză cele trei organizaţii de ”aţâţarea resentimentului populaţiei”.

Această clasare le oferă autorităţilor mijloace importante de supraveghere şi de control, inclusiv a comuncaţiilor private.

”Actorii aşa-zisei «Noi Drepte» (...) încearcă să prezinte o aşa-zisă faţă mai educată şi mai modernă. Însă ideologiile inumane din sparele ei sunt clare”, denunţă ministrul german de Interne Nancy Faeser.

La începutul lui 2021, BfV a pus întregul Partid AfD sub supravegherea poliţiei, după ce a acuzat formaţiunea de aducere atingere ordinii democratice.

Această decizie a fost însă suspendată, din cauza unor probleme de procedură, de către un tribiunal administrativ de la Koln.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.