Organizaţia Cooperării Islamice (OCI), reunită miercuri într-un summit extraordinar la Istanbul, a condamnat şi respins decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusaimul drept capitala Israelului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

OCI a îndemnat toate ţările să recunoască Palestina ca stat.

Preşedintele Aurtorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas a prezentat, în intervenţia sa, iniţiativa americană drept ”o mare crimă” care încalcă dreptul internaţional şi riscă să transforme lupta politică în luptă religioasă.

El a cerut ca un proiect de rezoluţie să fie prezentat Consiliului de Securitate al ONU, prin care decizia lui Donald Trump să fie declarată nulă şi neavenită.

”Ierusalimul este şi va fi întotdeauna capitala Palestinei”, a lansat el.

El nu a exclus ca Palestina să se retragă din anumite organizaţii internaţionale pentru a denunţa iniţiativa americană.

Preşedintele iranian Hassan Rohani, prezent la summit, a apreciat, într-un mesaj postat pe Twitter, că Statele Unite nu au vren respect faţă de drepturile legitime ale naţiunii palestiniene.

Washingtonul ”nu este un mediator cinstit şi nu va fi vreodată”, deoarece americanii ”caută doar să servească interesele sioniste”, a adăugat el.

Regele Abdallah al Iordaniei s-a pronunţat împotriva oricărei schimbări a statutului Ierusalimului şi sanctuarelor sale.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat comunitatea internaţională să recunoască Ierusalimul drept capitala Palestinei şi i-a cerut preşedintelui american să revină asupra unei decizii care nu face, consideră el, decât să recompenseze ”acte de teroare” comise de Israel.

Turcia, în calitate de preşedintă exerciţiu a OCI, i-a convocat la Istanbul pe liderii din aproximativ 50 de ţări membre ale Organizaţiei cu scopul de a defini un răspuns comun la decizia lui Trump, anunţată în urmă cu o săptămână.

Iniţiativa americană a indignat numeroase ţări musulmane, însă puţine guverne au mers atât de departe ca Turcia, care a avertizat că această decizie americană va arunca lumea musulmană ”într-un foc nesfârşit”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.