Premierul ungar Viktor Orban, ameninţat cu excluderea din Partidul Popular European (PPE, dreapta) din cauza poziţiei sale anti-Bruxelles, a evocat vineri o apropiere faţă de Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator) aflat la putere în Polonia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mă voi afla duminică în Polonia, al cărei partid aflat la putere nu este membru PPE”, a declarat liderul naţionalist conservator într-o alocuţiune pe care a susţinut-o la postul de radio ungar.

”Eu aş prefera să reformez PPE, pentru ca forţele împotriva imigraţiei, ca noi, să aibă locul lor în el, însă, clar, dacă ar trebui să avem în vedere alte lucruri, cu Polonia vom negocia prima”, a adăugat el.

Cotidianul ungar Magyar Nemzet - considerat organul oficios al Partidului Fidesz al lui Orban - a îndemnat formaţiunea ”să părăsească PPE şi să înfiinţeze o alianţă” cu liderul extremei drepte italiene (Liga) Matteo Salvini, cu partidul de extremă dreapta aflat la putere în Austria (FPÖ) şi cu PiS din Polonia.

Viktor Orban a reacţionat îndemnându-şi susţinătorii ”să-şi păstreze mintea limpede”.

Fidesz - membru vechi al PPE, din care fac parte formaţiuni de drepta şi centru-dreapta europene precum puternica Uniunea Creştin Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel - a fost somat să intre în rând, în urma unei serii de provocări din partea liderului suveranist.

Orban a lansat luna trecută o campanie prin care-l acuză pe preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, un membru al PPE, la fel ca el, că ”susţine imigraţia” împreună cu miliardarul George Soros, oaia sa neagră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.