Un tribunal de la Moscova l-a condamnat marţi la 15 zile de închsoare pe Ilia Iaşin, unul dintre ultimii reprezentanţi - în libertate - ai opoziţiei ruse, într-un val de reprimare, de la începutul invaziei Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ilia Iaşin, în vârstă de 38 de ani, a fost condamnat cu privire la ”nesupunere faţă de poliţie”, anunţă serviciul de presă al tribunanelor din Moscova.

El respinge această acuzaţie drept ”fabricată piesă cu piesă” şi subliniază, într-o postare pe Telegram, că este ”un critic al preşedintelui (rus Vladimir) Putin şi un adversar al războiui din Ucraina”.

El este un vechi reprezentant al opoziţiei ruse şi un apropiat al lui Aleksei Navalnîi, opozantul numărul unu al Kremlinului.

Ilia Iaşin a fost arestat marţi la Moscova, a anunţat anterior avocatul său, Vadim Prohorov.

”Potrivit informaţiilor de care dispun, el este acuzat de nesupunere faţă de ordine ale poliţiei”, o infracţiune care se pedepseşte cu 15 zile de închisoare, a anunţat într-o postare pe Facebook Prohorov.

El precizează că nu a avut dreptul să-şi vadă clientul.

Opozantul a fost arestat luni, în timp ce se plimba într-un parc din Moscova, anunţă într-o postare pe Telegram jurnalista Irina Babloian, prietena sa, care era împreună cu el.

”Ei spun că el ar fi insultat (poliţia) şi că ar fi înjurat la arestare. NU ESTE ADEVĂRAT”, dă asigurări jurnalista, martoră la arestare.

Ilia iaşin este una dintre cele mai vizibile figuri ale opoziţiei, mai ales la marile manifestaţii împotriva Kremlinului din perioada 2011-2012.

El este un apropiat al lui Navalnîi, care ispăşeşte în prezent o pedeapsă de nouă ani de închisoare, şi al lui Boris Nemţov, asasinat în 2015 lângă Kremlin.

El este, în prezent, un ales al opoziţiei într-un district muncipal al Moscovei şi a denunţat ofensiva militară a Rusiei în Ucraina.

Reprimarea tuturor mişcărilor anti-Kremlin şi a presei independente, în Rusia, s-a intesnsificat după invazia rusă a Ucrainei.

Autorităţile ruse s-au dotat cu un adevărat arsenal juridic pentru a aplica pedepse de până la 15 ani de închisoare celor care denunţă ofensiva din Ucraina.

Personalităţi critice ale Kremlinului şi presa independentă erau, înainte de invazie, hărţuite administrativ sau judiciar.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.