Poliţia belgiană a desfăşurat, vineri, o operaţiune de amploare într-o locuinţă din cartierul Schaerbeek, din Bruxelles, care se pare că are legătură cu atentatul dejucat joi la Paris. Bărbatul rănit şi arestat în operaţiunea poliţiei de la Bruxelles, care ar fi avut asupra sa o valiză cu explozibili, ar fi Mohamed Abrini, scrie presa belgiană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 16.47: Procurorii neagă că poliţia belgiană l-ar fi reţinut pe teroristul de pe aeroport 

Procurorul General al Belgiei a negat vineri că bărbatul reţinut în operaţiunea din cartierul Schaerbeek din Bruxelles ar fi Mohamed Abrini, teroristul cu geacă deschisă la culoare şi cu pălărie care ar fi supravieţuit atentatului de pe aeroport, relatează RTBF.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Anterior, presa belgiană cita surse apropiate anchetei potrivit cărora Abrini ar fi fost rănit şi prins de forţele de ordine, în cursul unui raid. El ar fi avut asupra sa o valiză cu explozibili.

UPDATE 16:30 - Poliţia belgiană l-ar fi reţinut pe teroristul de pe aeroport

Martori au declarat că au auzit focuri de armă şi două explozii în cursul raidului din Schaerbeek. Zona a fost închisă, dar un tramvai care trecea prin zonă a fost evacuat. La faţa locului s-au aflat unităţi de genişti, anunţă RTBF.

Postul RTL a citat un martor potrivit căruia poliţiştii s-au apropiat de o persoană aflată într-o staţie de autobuz şi i-au cerut să îşi dea jos geaca. “Fără îndoială au vrut să verifice dacă persoane are vreo centură cu explozibili”, a precizat martorul. Nu este clar dacă această persoană a fost arestată sau nu.

 

 

Mohammed Abrini, în vârstă de 30 de ani, unul dintre complicii lui Salah Abdeslam în atacurile de la Paris, a fost filmat de camerele de supraveghere de pe aeroportul din Bruxelles alături de cei doi kamikaze.

Abrini, un belgian a cărui familie a alertat poliţia că ar putea fi unul dintre autorii masacrului din toamnă de la Paris, este vizat de un mandat internaţional de arestare. El a fost filmat într-una dintre maşinile folosite în atentatele din capitala Franţei.

El este originar din Molenbeek, o suburbia a Bruxelles-ului pe unde au trecut numeroşi jihadişti belgieni. Tânărul ar fi mers la un moment dat în Siria, pentru a se alătura jihadiştilor.

De altfel, fratele său mai mic a murit acum un an şi jumătate în Siria, unde lupta alături de Statul Islamic.

UPDATE: Suspectul a fost rănit

Suspectul arestat vineri în operaţiunea poliţiei din cartierul Schaerbeek, din Bruxelles, a fost rănit uşor în confruntarea cu forţele de ordine, a declarat un oficial citat de BFMTV.

Potrivit RTBF, bărbatul a fost reţinut.

Poliţia belgiană desfăşoară o operaţiune de amploare într-o locuinţă din cartierul Schaerbeek, din Bruxelles, iar două explozii au fost auzite la începutul raidului. Martori au declarat că au auzit şi focuri de armă.

Unităţile speciale ale Poliţiei federale au intrat în clădire. Între timp, agenţi cu arme grele, dar şi mai multe camioane militare au înconjurat zona şi nu permit accesul nimănui.â

La faţa locului se află unităţi de genişti, anunţă RTBF.

Operaţiune intervine după ce autorităţile au arestat şapte persoane, iar Germania alte două, în legătură cu atentatele de marţi de la Bruxelles, soldate cu 31 de morţi şi aproape 300 de răniţi.

Anchetatorii cred că atacurile au fost lansate de aceeaşi celulă a Statului Islamic responsabilă şi pentru atentatele de la Paris, din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi.

Parchetul belgian a precizat că şase persoane au fost reţinute în cursul unor percheziţii în cartierele Schaerbeek şi Jette, precum şi în centrul capitalei belgiene.

Postul public RTBF a anunţat şi arestarea unei  a şaptea persoane, vineri dimineaţă.

Un bărbat a fost reţinut joi, la Paris, iar ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a precizat că acesta făcea parte dintr-o reţea de militanţi care planificau un atentat în Franţa. Pregătirile erau într-un stadiu avansat, a adăugat el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.