Rusia nu închide uşa ”diplomaţiei” în soluţionarea crizei din Ucraina, însă va împedica o ”baie de sânge” în teritoriile separatiste proruse din Donbas, în estul Ucrainei, cărora Vladimir Putin tocmai le-a recunoscut independenţa, a anunţat la ONU ambasadorul rus Vasili Nebenzia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom rămâne deschişi diplomaţiei, în vederea unei soluţii diplomatice”, a dat asigurări ambasadorul rus.

”Însă nu avem internţia să permitem o baie de sânge în Donbas”, a subliniat Vasili Nebenzia în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

”Frontierele recunoscute internaţional” ale Ucrainei ”vor rămâne neschimbate, indiferent de vorbele şi faptele Rusiei”, a declarat, la rândul său, ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghii Kisliţia în această reuniune.

Ucraina cere Rusiei ”să-şi anuleze decizia de recunoaştere” a teritoriilor separatiste proruse ucrainene, ”să revină la masa negocierilor” şi să treacă la o ”retragere imediată şi verificabilă a truelor sale de ocupaţie”, a declarat el.

Însă, la finalul acestei reuniuni tensionate, de două ore, ambasadorul ucrainean a apreciat că ”ONU sunt bolnave (...), lovite de virusul răspândit de către Kremlin”.

ONU şi o majoritate a statelor membre ale Consiliului de Securitate, cu Statele Unite în frunte, au denunţat în această reuniune de urgenţă, la New York, deciziile Rusiei de a recunoaşte independenţa ”republicilor” separatiste din Donbas şi de a ”desfăşura trupe” în această regiune.

Desemnarea de către preşedintele rus Vladimir Putin a armatei ruse drept ”forţă de menţinerea păcii” cu scopul de a justifica intrarea acesteia în Donbasul separatist este ”o prostie”, a denunţat ambasadoarea Statelor Unite la ONU Linda Thomas-Greenfield.

Secreatara generală adjunctă a ONU însărcinată cu Afaceri Politice Rosemary DiCarlo şi-a exprimat ”regretul” profund faţă de deciziile şi acţiunile Rusiei.

”Următoarele ore şi zile vor fi critice. Riscul unui conflict major este real şi trebuie să fie evitat cu orice preţ”, a îndemnat ea.

O serie de membri au condamnat ultimele evoluţii, inclusiv Franţa, Norvegia şi Irlanda.

Ambasadoarea Irlandei la ONU, Geraldine Byrne Nason, a criticat Moscova aprig. ”Acţiunile unilaterale ale Rusiei nu fac decât să exacerbeze tensiunile”, a denunţat ea.

Parisul consideră că Rusia ”a ales calea punerii în discuţie şi a confruntării”, a deplâns ambasadorul francez Nicolas de Rivière.

”Cine urmează” să fie invadat? a întrebat ambasadorul albanez la ONU Ferit Hoxha, care a condamnat ”o ruptură a dreptului internaţional”.

Ambasadorul indian T.S. Tirumurti şi-a exprimat ”îngrijorarea profundă” şi a îndemnat toate părţile la ”reţinere”, ambasadoarea britanică Barbara Woodward a cerut Rusiei ”să dea înapoi”, iar Brazilia a cerut ”un armistiţiu imediat” în estul Ucrainei.

”Această acţiune” de a intra militar în estul Ucrainei ”şi acest anunţ” de recunoaştere a independenţei ”republicilor” separatiste proruse ”aduc atingere integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a denunţat ambasadorul Kenyei Martin Kimani.

Ghana şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au criticat, de asemenea, Rusia.

China, din contră, s-a remarcat de pertenerii săi şi nu a condamnat în mod explicit Rusia.

”Noi credem că toate ţările trebuie să rezolve diferendele internaţionale prin mijloace paşnice, conform scopurilor şi principiilor Chartei ONU”, a declarat ambasadorul chinez la ONU Zhang Jun.

Adoptând această poziţie, Beijingul arată că nu uită că este criticat, la rândul său, din cauza poziţiei pe care o are cu privire la Taiwan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.