Ocuparea teritoriilor palestiniene de către israel şi discriminarea populaţiei palestiniene sunt ”principalele cauze” ale tensiunilor recurente şi instabilităţii, stabileşte o Comisie mandatată de către Consiliul ONU al Drepturilor Omului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Concluziile şi recomandările privind cauzele profunde (ale conflictului israeliano-palestinian) indică, în imensa lor majoritate, Israelul, ceea ce noi analizăm drept un indicator al naturii asimetrice a conflictului şi realităţii unui stat care ocupă alt stat”, scrie preşedinta acestei comisii, sud-africana Navanethem Pillay, un fost Înalt Comisar ONU însărcinat cu Drepturile Omului.

”Încetarea ocupaţiei teritoriilor (palestiniene) de către Israel, în deplină conformitete cu rezoluţiile Consiliului de Securitate (al ONU), rămâne crucială în vederea punerii capăt ciclului persistent al violenţelor”, se arată în acest prim raport întocmit de către această Comisie.

”Ceea ce a devenit o situaţie de ocupaţie perpetuă a fost citat de către părţi palestiniene şi israeliene drept una dntre rădăcnile tensiunilor recurente, instabilităţii şi prelungiri unui conflict atât în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv în Ierusalimul de Est, cât şi în Israel”, se arată în raport.

Acest document a fost prezentat, înainte să fie publicat, atât autorităţilor palestiniene, cât şi israleiene.

Autorităţile israeliene nu au dat însă curs.

În schimb, aproximativ 20 de studenţi şi de rezervişti din cadrul armatei israeliene au manifestat marţi, în faţa sediului ONU, împotriva publicării acestui raport.

Pentru a marca mai bine spiritele, unii dintre manifestanţi s-au deghizat în membri ai mişcării palestiniene armate Hamas, cu faţa acoperită cu cagule negre şipurtând uniforme militare de camuflaj.

”Noi ucidem civili şi ONU ne protejează”, au scandat manifestanţii.

Alţi manifestanţi purtau măşti cu efigia liderului Hamas în Fâşia Gaza, Yahya Sinwar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.